Синоптичната комисия: Есента ни носи още топли и хубави дни

Синоптичната комисия: Есента ни носи още топли и хубави дни

Хубава прогноза е подготвила Синоптичната комисия за всички свои фенове, които искат да погледнат какво ще е времето 10 – 15 дни напред.

Като изключим втория ноемврийски ден, когато над страната ще е с много облаци, превалявания на места и усилване на вятъра северно от планините, още в сряда започва промяна, която ще ни донесе хубави, предимно слънчеви и топли ноемврийски дни.

Това показват в момента синоптичните модели, които чертаят високо атмосферно налягане над Балканите, което е гаранцията за сухото и по-топло време.
Като казваме по-топло време имаме предвид дневни температури в четвъртък и петък дори до 21, 22 градуса в низините на страната. В следобедните часове ще е приятно, а когато има и слънце усещането за топло време ще е съвсем реално.

Повишаването на дневните температури ще продължи до събота, а от неделя нанатък те слабо ще се понижат с четири – шест градуса и през другата седмица максималните температури ще са до 14, 16 градуса в низините на страната.

Прогнозата при тази метеорологична обстановка изглежда лесна, защото показва сухо и предимно слънчево време.

И сутрешните температури в следващите дни ще бъдат високи, дори до 10, 12 градуса на места, което е по-скоро пролетно, отколкото есенно време.

Това са все добри новини, защото топлото време ще отложи идването на студа за по-нататък през ноември, а това ще ни помогне в сметките за отопление. Пък и когато е сухо и по-топличко е по-добре и за транспорта, и за туризма, за всички нас.

Добре, ще попитате вие, но докога ще продължи този сравнително топъл и сух период?

Синоптичните модели в момента показват евентуална промяна със застудяване и превалявания след 13 ноември.

Има индикации, че около деня на изборите – 14 ноември, ще започне застудяване и на 15 ноември, понеделник, е възможно да видим превалявания дори от сняг, но това е твърде спекулативно в момента, все пак сме втори ноември.

С известна доза на вероятност можем да кажем, че във втората десетдневка на ноември ще настъпи промяна и, ако средиземноморски циклон окаже влияние на времето у нас тогава, е възможно да видим и първия сняг в низините на страната.

На заседанието на Комисията в петък ще имаме повече яснота по развитието на времето между 10 и 20 ноември.

Важното е, че ни чакат хубави есенни дни, а и идващата събота и неделя се очертава да бъдат спокойни и сравнително топли, така че може да планирате и екскурзии сред природата.

Синоптичната комисия коментира и срещата за климата в Глазгоу, където световните лидери умуват какво да правят с климата, който, според тях, така се е променил, че ни чака климатична катастрофа, ако не ограничим емисиите на парникови газове, главно въглероден диоксид.

Членовете на комисията и особено нейният председател са твърди скептици по отношение на катастрофичните прогнози за промяна в климата и сравнително меко критикуват изказванията от срещата. Особено неподходящото е сравнението, което направи британският министър-председател Борис Джонсън, който каза, че ситуацията с климата приличала на Джеймс Бонд, който в един от филмите бил привързан към бомба, която ако избухнела, щаля да унищожи човечеството.

Историята ще каже дали Борис Джонсън е положителен герой на своето време и на своя народ или не, но да се правят такива изказвания е меко казано неуместно.

Защото непрекъснатото повтаряне на мантрата, че идва климатична катастрафа води до това, че младите хора стават твърде наплашени и се стига до ситуацията част от тях да не искат дори да създават семейства, защото, видите ли, няма смисъл щом ще измрем.

Единствено чешкият премиер Бабиш вкара малко разум в изказванията на срещата в Глазгоу като определи дискусиите за опазване на климата като идеология, която ще доведе до повече бедност, икономически проблеми и задълбочаване на неравенството. Но няма кой да чуе.

Така или иначе, Комисията смята, че каквито и решения да бъдат взети в Глазгоу, светът се нуждае от евтина и изобилна енергия, която на този етап от технологичното развитие на човечеството все още могат да осигурат само природният газ, въглищата и нефтът.

Интересна ситуация ще се получи в Западното Средиземноморие в края на тази седмица, когато там ще се формира нов, вероятно тропичен по характер средиземноморски циклон, който ще донесе дъжд и вятър на Балеарските острови и по крайбрежието на Испания.

И ураганите сякаш си взеха почивка заради срещата в Глазгоу, има един активен в Атлантика, но е далеч от бреговете и няма да създава опасности.

С оптимистичен поглед към първата половина на ноември Синоптичната комисия ви пожелава да бъдете здрави!

Източник: Дарик

Вашият коментар