Сибирски студ връхлита страната около Коледа

Зимата напълно стъпва в правата си, „няма лабаво“, както се казва, и от днес до Нова година ни чака студено време, като около 22 и 23 декември ще видим и сибирски студ.

Това са основните изводи от заседанието на Синоптичната комисия, която преглежда синоптичните модели в търсене отговора на въпроса – какво време ни очаква до края на 2021 г.?

Атмосферната циркулация над Европа се променя – на запад ще се установи антициклонално време, а на изток серия циклони ще поемат по път от скандинавските страни през Европейска Русия на югоизток към района на Каспийско море и в тила на тези циклони ще прониква много студен въздух от района на Сибир.
Това означава, че в Източна Европа и Европейска Русия ще има периоди с много студено време. Но затова малко по-късно.

У нас и на Балканите температурите ще бъдат типично зимни, като в отделни периоди ще бъдат и с до 10 – 12 градуса под многогодишната климатична норма.

След кратко прекъсване на валежите в сряда, в района на Черно море ще се формира център на ниско налягане, който ще оказва влияние на времето по Черноморието и в Източна България.

В четвърък и петък на изток и в Добруджа се очакват валежи от сняг и усилване на вятъра от север и североизток. Там ще бъде зимно, като се очаква, включително и по морския бряг, да вали сняг. Възможно е на места в Добруджа да се създадат по-тежки зимни условия и затруднения в транспорта.

В събота от север ще прониква още по-студен въздух и ще се приближи валежна зона. Ще видим превалявания от сняг на много места в страната, по-съществени на север от Стара планина и в Предбалкана. Но сняг можем да видим над цялата страна. Вероятно няма да има съществени валежи, ще е облачно, студено и типично зимно.

От неделя, до около 22 – 23 декември, ще е почти без валежи, но ден преди Бъдни вечер очакваме нова порция сняг и тук има въпросителна – дали ще ни засегне нов средиземноморски циклон, или той ще връхлети Турция, като постави на изпитание нашите югоизточни съседи. За момента изглежда този циклон да ни подмине, но ще видим на заседанието на Синоптичната комисия в петък какво ще е развитието през другата седмица.

Още сега обаче е ясно, че над Източна Европа и Балканите ще нахлуе много студен арктически въздух и температурите ще се понижат чувствително – ще бъде по-скоро януарско, отколкото декемврийско време.

Студът ще започне да обхваща страната около 22 – 23 декември с усилване на вятъра от североизток. На 23 декември дневните температури в Северна България, по високите западни полета и в Добруджа ще са далеч под нулата – до минус 7, минус 9 градуса. А сутрешните температури на 24 декември могат да са в стойности до минус 15, минус 17 градуса.

Все пак има десет дни до този период и е възможно да настъпи промяна. Колко студено ще бъде, ще имаме по-голяма яснота в петък.

След тази студена вълна, която ще продължи около 72 часа, температрите относително ще се повишат, но ще си останат типично зимни, като след 24 декември ще настъпи вероятно и по-дълъг период без валежи, който ще приключи след 27 декември, когато отново ще застудее, а е възможно и да падне повече сняг.

Така изглеждат нещата към 14 декември на базата на прогнозите на синоптичните модели. Те обещават много студена вълна в Русия, като в района на Москва се очакват температури от минус 25 до минус 30 градуса, по същото време, когато и в България ще е много студено.

Този студ ще обхване и Източна Европа и на места могат да се измерят рекордно ниски температури.

Обобщението на средносрочните прогнози към днешна дата показва дълъг студен период в България, с много студено време няколко дни през другата седмица, периоди с валежи от сняг, не се очертава затопляне, като на места температурите ще бъдат значително по-ниски от многогодишната климатична норма.

В планините ще е много студено, тези от вас, които са любители на зимните спортове, трябва да бъдат много внимателни, особено в периода около 22 и 23, 24 декември, тъй като в по-високите планински части температурите могат да се понижат и до минус 20 градуса.

Това е предпоставка за измръзвания и тежки зимни инциденти. Обличайте се добре при преходи в планините, ще има сняг, вятър, студ, тежка зима, не пренебрегвайте тези прогнози.

Подгответе автомобилите си за по-ниските температури, заряд на акумулатора, зимните гуми, особено ако пътувате в планинските райони на страната. А тези от вас, които живеят на изток и по Черноморието – с внимание в четвъртък и петък.

Бъдете здрави и се усмихвайте по-често, Синоптичната комисия ви желае хубави зимни дни.

Източник: Дарик

Вашият коментар