Сибирският студ се отлага, сериозни валежи към Нова година

„Звярът от изток“ ще кротува в Русия и вероятно няма да се втурне към Европа и Балканите. Това е изводът на Синоптичната комисия, прегледала моделите, които сменят прогнозите си на всеки 24 часа.

Докато във вторник говорихме за мощна студена вълна около Коледа и студено време чак до Нова година, сега нещата изглеждат различно. Включително изглежда няма да вали и обилен сняг през следващата седмица.

В разгара на зимата в Северното полукълбо, синоптичните модели трудно обхващат безрбойните променливи в системата атмосфера – земя – океан, за да направят точна средносрочна прогноза.

Какво е положението с днешна дата?

Превалявания от дъжд и сняг в петък, главно от сняг в събота и слаби превалявания от сняг в понеделник и вторник прогнозират сега синоптичните модели.

Да, ще има застудяване в средата на следващата седмица, около Коледа, но то няма да е толкова силно, колкото се очакваше. Температурите ще се понижат и ще бъдат в сутрешните часове до минус 5, минус 7 градуса, а дневните температури ще са от минус 2 до 3 градуса над нулата. А можеше да е далеч по-студено. Този по-студен период ще започне във вторник и ще завърши в петък.

Всъщност това са добри новини, тъй като с тези високи цени на ток и парното, при един сериозен студ, сметките ще скочат до небето.

От петък, следващата седмица, се очаква относително затопляне и дневните температури почти навсякъде, но особено на изток ще се повишат с няколко градуса.

През следващата седмица над Балканите ще се разпростира по-високо атмосферно налягане, а това ще означава по-спокойно време, възможни са сутрешни мъгли и ниска облачност.

След 25, 26 декември е възможно да има превалявания заради приближаването на център на ниско налагяна е от запад, но е неясно в момента какво точно ще се случи и ще има ли валежи над страната.

Синоптичните модели прогнозират два средиземноморски циклона, които могат да засегнат страната около 28 декември и 1-ви януари, това е рецепта за повече валежи – в момента изглежда в низините и равнините от дъжд, а в планините от сняг.

Тук е мястото да отбележим, че верояно ще настъпи промяна в прогнозите и трябва с внимание да се отнасяме към периода след средата на следващата седмица.

Опитът от последния месец ни учи, че заради високата динамика над Атлантика и Европа, често настъпват сериозни промени в средносрочните прогнози.

Природата остава царицата на бала и с внимание трябва да следим хода на нещата.

Във всеки случай, следващият вторник, на заседанието на Синоптичната комисия, ще имаме повече ясното за времето в края на следващата седмица и около Нова година.

На петролните пазари нещата изглеждата така – 74 долара за барел петрол. На вътрешния пазар за горива – няма промяна в цените. А трябва, тъй като цените на международните пазари са по-ниски вече трета седмица. Време е това да се отрази и на вътрешния пазар.

Синоптичната комисия, вярна на традицията, коментира и други теми, като мораториума върху цените на тока и парното и отбелязва, че това не е доборо решение, тъй като сметката ще я платим пак ние, но по друг начин.

Иначе изглежда добре хората да не плащата по-високи сметки за енергия до края на зимата. Но очаквахме повече въображение, точно по тази тема от новото редовно правителство.

Зимата изглежда леко благосклонна към нас във втората половина на декември, но дали това ще остане в сила, ще разберем в следващите дни.

Източник: Дарик

Вашият коментар