Сертификатът за преболедуване на COVID-19 ще важи 1 година

Сертификатът за преболедуване на COVID-19 ще важи 1 година


Срокът на сертификатите за преболедуване ще бъде удължен от 6 на 12 месеца, а действащата от днес заповед ще бъде допълнена. Това стана ясно на пресконференция на здравния министър доктор Стойчо Кацаров.

Решението е на базата на получени становища от експертните съвети по инфекциозни болести и по епидемиология. В днешния ден се очаква и становището на експертния съвет по клинична имунология.

„На базата на тези експертни становища, вероятно още днес ще бъде допълнена нашата заповед за временните противоепидемични мерки с това, че сертификатът за преболедуване ще се счита за валиден до 1 година след преболедуване, но в рамките на нашата страна. Този срок не може да се използва за пътуване в ЕС, където важат европейските правила“, заяви доктор Кацаров.

Хората, които вече имат сертификати, няма изкарват нов.

„Този сертификат ще бъде приет за валиден, дори да е изминал шестмесечния срок, ако не е минала повече от една година от регистрация на заболяването“, подчерта здравният министър.

Кацаров посочи, че ще бъде направена и още една корекция в сега действащата заповед и тя ще касае хората, които сега се ваксинират с двудозови ваксини. Документът при поставяне на първа доза от ваксина срещу коронавирус ще важи за вход за влизане на обществени места на закрито, но само в рамките на един месец.

„Тоест, ако вие сте си поставили първата доза от двудозова ваксина, този документ може да ви служи да посещавате местата, където се изисква зелен сертификат“, обясни още доктор Стойчо Кацаров.

Промяната се прави, тъй като има голям интерес към еднодозавата ваксина, след като в страната влязоха в сила нови противоепидемични мерки.

Днес стана ясно още, че се обсъжда въвеждане на изискването за чиста среда пред гишетата на държавните и общински администрации. Вероятно ще се изисква работещите да се тестват или да покажат зелен сертификат.

Дава се и гратисен период за въвеждането на изискването за зелен сертификат на обществени места на закрито, който касае здравния контрол. До понеделник няма да се налагат санкции, а само предписания, ако инспекторите установят пропуски в прилагането на новата заповед.

Предвижда се и предоставянето на безплатни антигенни тестове.

„Безплатните тестове ще бъдат предоставени на всички лаборатории, които имат право да извършват такива тестове. Това са на практика всички лаборатории в страната, ще им бъдат предоставени от Регионалните здравни инспекции с договор, в който ще се обвържат с пределна цена за пробовземане“, коментира още Кацаров.

Вашият коментар