Сеизмолози: Няма място за притеснение за по-силни земни трусове в Източните Родопи

Няма място за притеснение за очаквани по-силни земни трусове след по-слабите земетресения през последните дни на територията на област Кърджали. Това каза пред БНР Димчо Солаков от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Три слаби земетресения са регистрирани на територията на област Кърджали в рамките на месец. На 12 септември сеизмологичния център отчита сеизмична активност в 12.49 часа в землището на джебелското село Генерал Гешево.

Земетресението е с магнитуд 2.6 по скалата на Рихтер на дълбочина 18 км. Следващото земетресение е на 2 октомври в 12.47 часа близо до село Безводно, общ. Черноочене. Земетресението е с магнитуд 3.3 по скалата на Рихтер на дълбочина 3 км. Третото земетресение беше на 4 октомври в 1.25 часа близо до село Калоянци, община Кърджали в чашката на яз. Студен кладенец.

Трусът е бил с магнитуд 2.4 по скалата на Рихтер на дълбочина 15.7 км. Това сочи справката на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към Българската академия на науките (БАН).

Според Димчо Солаков от (НИГГГ) няма място за притеснение за евентуални по-силни трусове. Регионът на Източните Родопи е по-слабо сеизмична зона спрямо други региони на страната.

Най-силното земетресение в близост до град Кърджали е регистрирано през 2006 година с магнитуд 4.6 – 4.7 по Рихтер.

По-силни земетресения усетени в Кърджали с магнитуд над 6 по Рихтер е земетресението през 1928 година в Пловдив.

През 1917 година земята под Кърджали се е разлюляла с магнитуд 4.6 по Рихтер. През 1906 година в нашия регион също е регистрирано земетресение със сила над 4 по Рихтер.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *