Седмица на борба с пожарите и неуспешен опит за кабинет

По важните събития от изминалата седмица:

· Пожар изпепели 6 къщи в село Кръстева. Жертви няма.

· И над село Югово огнената стихия изпепели борови гори. Горя и Рила

· Финишираме седмицата без кабинет на „Има такъв народ“. Първият мандат за съставяне на правителството от победителите в изборите не успя.

· В понеделник от „Изправи се БГ“ намериха основания и аргументи да откажат подкрепа на правителството. БСП също поставиха условия:

· Към сряда решенето на „Има такъв народ“ да не предложи в зала кабинет за гласуване породи правен прецедент. Точката не влезе за разглеждане в зала, а ситуацията предизвика остри словесни сблъсъци и взаимни обвинения в пленарната зала.

· Изненадващо Слави Трифонов даде отговор на въпроса, ще се кандидатира ли за президент – „Не“. ИТН ще подкрепи втори мандат на Румен Радев.

· Президентът Румен Радев обяви, че няма да бърза преди да реши, коя политическа сила да получи трети мандат, а ще свика отново консултации. Държавният глава обвърза хода на конституционната процедура за връчване на втори мандат с това кога депутатите ще гласуват актуализацията на тазгодишния бюджет.

· Финансовият служебен министър предупреди: „Пари има, но не могат да се харчат без корекция“.

· За социално напрежение заговори и премиерът Стефан Янев.

· Стотици работници в предприятието „Автомагистрали „Черно море“ блокираха възлови пътни артерии в страната. Искат регионалното министерство да им преведе заработени 37 милиона лева от ремонта на отсечката на АМ „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора.

· На протест и с блокади на ключови кръстовища през седмицата излязоха и от сдруженията на заведенията в редица градове. Те искат оставките на здравния министър Стойчо Кацаров и на всички написали Плана за управление на Covid-кризата. Протестираха персонал и собственици на заведения от София, Варна и Пловдив.

· Трайно от началото на тази седмица се покачва и броят на установените с коронавирус. В петък те надминаха 1000 на дневна база.

· Чака се властите официално да обявят, дали сме в оранжевата зона. /бнр

Вашият коментар