Сдружение ще изгражда паметник на Св. Иван Рилски

Това е една от идеите на Сдружение „Бобошевско възраждане“. Участие в сдружението вземат жители на Бобошево, които живеят основно в столицата. Те се събират за честването на различни празници, но идеята е да се възкреси Бобошево като се използват и традициите на миналото.

Вероятно мнозина си спомнят, че районът се нарича и с името „Българския Ерусалим“. Причината за това е наличието на много православни църкви, а и на два манастира. Село Скрино е част от общината, а то е родното място на Св. Иван Рилски.

Изграждането на паметник на светеца в Скрино е една от задачите на сдружението, както и на адвокат Веска Волева от сдружението. Паметникът ще се постави в центъра на селото. Вече има и решение на общината.

Близо до Бобошево се намира и църквата „Св. Тодор“. Тя е изградена през 9-ти век. Църквата също може да се възстанови. От нея са запазени предимно основите и част от стенописите.

Преди години един от американските посланици помогна за поставянето на дървен покрив, но това не е достатъчно.Досега в Бобошево от сдружението бе направена беседка.Мисли се и за поддържане на църквите в района.

Прави се нова чешма в края на общинския център. Всичко се прави със собствени сили. Целта е да се възкреси Бобошево,но за това е необходима и помощта на общината. Това заяви в интервю за Радио Благоевград адвокат Веска Волева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *