СГС даде една година на Столична община да реши проблема с мръсния въздух

СГС даде една година на Столична община да реши проблема с мръсния въздух

Софийският градски съд осъди Столичната общината да преустанови бездействието си и ѝ даде една година да реши проблема с мръсния въздух.

Това стана по делото, което граждани и неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“, заведоха срещу общината с настояване тя да бъде осъдена да преустанови замърсяването на въздуха в столицата.

На първа инстанция делото продължи повече от 4 години заради поредицата отводи на съдии от Софийския градски съд.

„Повече от две години Столичната община е допускала системно превишаване на допустимите нива на фини прахови частици, не е приела програма за управление на качеството на въздуха в София, не е разработила план за действие, за да ограничава тези явления и не е информирала достатъчно обществото“, пише в съдебното решение.

То не е окончателно и общината може да го обжалва пред Софийския апелативен съд.

В предаването „Нещо повече“ Андрей Зографски от „Спаси София“ каза:

„Очаквам Общината да не обжалва решението на СГС, защото би било безобразно да тръгнат отново срещу базовите права на гражданите да живеят в нормална и здравословна среда. Очаквам Общината да започне да следва собствените си програми. Програмата за качество на атмосферния въздух, за която осъдихме Общината, не е изпълнявала от 2015 година досега… Имаме перманентен проблем с мръсния въздух и се надявам Общината най-накрая да разбере посланието. Мерките трябва да са смели тук и сега“.

Интервюто с Андрей Зографски можете да чуете в звуковия файл.

Вашият коментар