Сахат тепе в Пловдив става още по-красиво място

Доброволци, граждани, НПО организации, служители на големи компании и местната администрация се обединяват, за да направят Данов хълм /Сахат тепе/, по-приятно и по-чисто място.

Всички те ще се включат в поредната серия от дейности, от плана за облагородяване на пловдивското тепе, след като през изминалите месеци бяха направени няколко мащабни акции, в района. Инициатори на инициативата са Район “Централен” – Община Пловдив , ОП “Градини и паркове” и сдружение БГ „Бъди активен“.

Акцията e част от дългосрочната програма „Място България“ и ще се проведе на 20-ти октомври, от 10 часа. Всеки, който желае, може да се включи. Сборният пукт е на площадката, на върха на Дановия хълм.

Облагородяването на хълма, от който се открива най-красивата гледка към Пловдив, стартира в края на миналата година и се развива на различни етапи– почистване на пространството от отпадъци, възстановяване на напоителните системи, план за възстановяване на озеленяването, отваряне на пътеки и стълби. Дейностите бяха провокирани от събитието “Разходката на Джейн”. Граждани живеещи в района, набелязаха проблемните зони на хълма, които бяха взети под внимание от страна на Район “Централен” и планирани за поетапни действия.

През месец май, беше и първата мащабна акция по облагородяване, в която взеха участие над 120 човека, граждани, администрация и доброволци. Изчистени и измазани бяха част от водоскоците до часовниковата кула, които не функционират от 30 години. Доброволците отвориха пътеки и стълби, и премахнаха част от инвазивната растителност. Почистени бяха отпадъци в недостъпни зони, което стана възможно благодарение на спелеолози, които се спуснаха с въжета, по улеите на хълма.

За втората мащабна акция на 20-ти октомври, разказва пред БТР Румяна Киризиева, от екипа на Сдружение „БГ Бъди активен“.

Чуйте още, в прикачения файл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *