Ръстът на екотуризма продължава

Делът на селския екотуризъм и културно-историческия бележеше ръст и преди 2-3 години, но Covid пандемията подчерта тази тенденция. Увеличи се търсенето на приятни и интересни места, по-малки хотелчета или къщи за гости, при които обаче да няма големи струпвания на хора.

Това обясни пред Радио София Николай Панайотов, изпълнителен директор на Българската асоциация за селски и екологичен туризъм (БАСЕТ).

Сред дестинациите има и много красиви и атрактивни, които обаче все още не са изнесени на светло от туроператорите и малко хора знаят за тях, отбеляза специалистът.

В момента той е близо до границата с Румъния, където се довършва Крановския скален лабиринт, който е с пещери и проходи на 3 нива. Ще бъде открит през октомври, но вече идват туристи, допълни Панайотов.

Той обърна внимание, че при някои екопътеки има пренатоварване от посетители и поддръжката невинаги е лесна. А общините не могат да ги припознаят като техни туристически обекти и нямат бюджет да се грижат за тях.

За да се обяви един маршрут за екопътека, съществуват 21 критерия, по него трябва да има минимални нарушения (намеси) в природата, обясни доц. Петър Петров, председател на БАСЕТ. Важна е комбинацията скала-вода-растителност. Освен това пътеката трябва да е атрактивна за сетивата.

С Николай Панайотов и доц. Петър Петров разговаря Елена Пъневска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *