Рушат ли се безценни римски зидове във Варна?

Разхождайки се в старата част на Варна, много минувачи забелязват оградени терени, в които се правят дълбоки изкопи с тежка техника, които не са част от строителните работи на обектите. Става дума за археологически проучвания, които тревожат някои от гражданите.

На ул. „Сан Стефано“ № 36 например, често минувачи решават, че „се рушат безценни римски зидове“. Всъщност при започването на разкопките там е имало малък двор. Непосредствено под повърхността му обаче са били запазени основите на две леки постройки от 60-те години на миналия век, а под тях масивни основи на къща от първата половина на същото столетие. На практика това са съвременни постройки, а не римски зидове, твърдят специалистите

Археологът д-р Васил Тенекеджиев от РИМ-Варна обясни пред БНР какво представляват тъй наречените „спасителни разкопки” в археологическия резерват „Одесос”.

Спасителните разкопки в градска среда са с висока степен на техническа сложност, тъй като археологическите пластове и структури се откриват на много голяма дълбочина. За този район на Варна това е дълбочина от около 3 до 4 м под нивото на съвременните улици. Самите структури се разкопават от там надолу, затова се ползва и техника, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *