Руморология или научно за слуховете

Достатъчно случаи за манипулиране на огромен брой хора чрез умишлено създадени и разпространени слухове познаваме и от историята, и от съвремието, за да подценяваме това явление. В края на миналия век то дори става предмет на приложната дисциплина руморология – наука за слуховете. В някои държави функционират служби за контрол на слуховете, а докъде се простират възможностите им, можем само да си представяме.

Впрочем, слухът или мълвата не е задължително насочен към страховете на хората, той може да събужда надежда, да окуражава и мобилизира в трудни моменти. Може обаче и да срине конкурентен бизнес, да провали политическа кариера, да превърне живота на засегнатите в кошмар.

Слухът се появява там, където недостигът на информация създава напрежение и неизвестност, разпространява се по неофициални пътища, обраства с допълнителни детайли, сдобива се със завършен сюжет, подобно на фолклора. В повечето случаи отчасти реално обоснованата или напълно халюцинирана информация трудно или изобщо не може да бъде проверена.

Новината в слуха възбужда масовата чувствителност и свежда психиката на индивида до нивото на тълпата, обяснява проф. Сава Джонев, преподавател и консултант по социална и организационна психология. В морето от информация и всевъзможните канали за разпространение е добре да се доверяваме на авторитети, които са доказали надеждността и компетентността си, съветва специалистът. /бнр

Вашият коментар