Румен Радев: Не бива след края на мораториума той да създаде други проблеми (Видео)

Президентът Румен Радев потвърди, че ще свика Консултативен съвет за национална сигурност за отношенията с Република Северна Македония в първата половина на месец януари.

Държавният глава коментира и мораториума върху цените на тока, наложен от Парламента.

Решението за мораториума е одобрено от парламента, подчерта президентът:

„То е важно да бъде в рамките на закона, но много е важно този мораториум, който ще има един временен ефект и наистина, потребителите не трябва да поемат цената на проблемите, генерирани с години в енергийната система. Но, не трябва да се допуска, след края на мораториума, той да създаде големи други проблеми, които в момента дори не могат да се предвидят“.

Нуждаем се от задълбочен анализ, смята държавният глава:

„Какво става с нашата енергийна система? Какви са проблемите, за да стигнем до това състояние, в което се намираме в момента, какви са проблемите и в по-широк европейски контекст“.

Румен Радев обяви, че ще свика Консултативния съвет за национална сигурност по темата за Северна Македония в първата половина на януари и, че е важно да има становище на този най-висш политически орган.

„В което и политическите парти да имат ясна консолидация, какво трябва да се направи, така че да ускорим процеса за интеграция на Република Северна Македония в Европейския съюз, но при зачитане и спазване на българският национален интерес“.

Румен Радев и Илияна Йотова получиха на тържествена церемония от председателя на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова удостоверията за избирането им за президент и вицепрезидент.
Визитата на гръцкия премиер у нас веднага след сформирането на редовно правителство в България е ясен знак за приятелските и открити отношения между двете държави, посочи президентът Румен Радев.

„Нашите две страни споделят важна отговорност за сигурността и стабилността в региона и за европейската перспектива на нашите съседи. Вярвам, че вашите разговори днес с новото българско правителство ще дадат силен импулс за развитието на нашите отношения и за реализацията на важни двустранни проекти, които са от значението за целия регион.

Политическата стабилност в България е важна за Гърция, подчерта и премиерът Кириякос Мицотакис.

„Отношенията между България и Гърция са от значение за сигурността на целите Балкани“.

Снимка: БТА

Вашият коментар