РСМ ще гласува резолюцията за „червените линии“ в преговорите с България

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев определи вчера възстановяването на диалога с Република Северна Македония като „тема №1“. Това стана ясно от съобщение на агенция БГНЕС, на чийто въпрос е отговорил той. Стоев е заявил и още нещо – че гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание трябва да бъдат поставени наравно с другите народи в конституцията на тази наша съседна държава.

„Това е клопка и решение, което трябва да се дебатира“, коментира пред БНР Коста Филипов, дългогодишен кореспондент в Скопие на БНТ, БНР, БТА.

„След изявлението на Стоев медиите в РСМ акцентират, че България иска българско малцинство в конституцията. Забравете тази дума „малцинство“. Ако такова българско малцинство бъде записано в конституцията на РСМ, това веднага – на принципа на реципрочността, ще даде възможност на Скопие да поиска признаването на македонско малцинство в България. С термина „малцинство“ трябва да се внимава. Стоев не е казвал нещо за малцинство, но това е интерпретация на някои медии“.

Журналистът призова политиците и дипломатите да се преобразоват относно терминологията, особено що се отнася до РСМ.

В Собранието на Република Северна Македония се готвят да приемат резолюция за „червените линии“ в преговорите с България. Тя е предложена от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и подкрепена от управляващия Социалдемократически съюз. Целта на политиците в Скопие е резолюцията да бъде приета единодушно.

„Тя ще бъде приета и така ще се стеснят възможностите за маневриране, защото вече ще са формулирани всички изговорени неща. Това не е продуктивен акт“, допълни Филипов в предаването „Събота 150“.

Интервюто с Коста Филипов можете да чуете в звуковия файл.

Вашият коментар