РСМ след оставката на Заев – какво следва

РСМ след оставката на Заев – какво следва

В началото на седмицата, след като партията му загуби балотажа на местните избори в редица градове, премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев подаде оставка като министър-председател и лидер на Социалдемократическия съюз на Македония. На пресконференция в Скопие Заев подчерта, че няма нужда от предсрочни парламентарни избори. Заев все още не е внесъл оставката си в парламента. След среща със Заев лидерите на партиите и управляващата коалиция искат той да оттегли оставката си, защото решението е прибързано.

Темата коментира пред БНР балканистът Райна Асенова.

“Според мен не е възможно оттегляне на оставката на Заев, още повече, че се появиха такива спекулации, особено от страна на ВМРО-ДПМНЕ, които казаха, че Заев е подал оставка, но остана във Фейсбук оставката и всъщност няма да я подаде.

Появиха се и такива тълкувания, че той може да остане премиер до декември, докато мине последният Европейски съвет, на който трябва да се произнесат европейските лидери за по-нататъшния път на Република Северна Македония към ЕС и да се види дали България ще премахне блокадата по тоя път.

Кабинетът на Заев късно снощи излезе със съобщение, в което обяви, че оставката може да се смята за подадена и просто в момента се водят разговори с коалиционните партньори за стъпките след това.“

Оставката

„Самият акт на подаване на оставка можем да интерпретираме като разочарование. Мисля, че Заев малко се изхвърли след първия кръг, когато видя, че кандидатът и досегашен кмет на Скопие Петре Шилегов губи от Данела Арсовска. Тогава той премина в една доста яростна кампания, в която намеси и България. Тогава той се зарече, че ако Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) загуби кметските избори в столицата, той ще подаде оставка.

Заев може би искаше просто да помогне на своята партия да не изгуби Скопие, защото, както е известно, който управлява столицата, управлява и страната.

Има три варианта пред политиката в РСМ. Първият е – управляващото мнозинство да издигне друг кандидат за премиер, най-вероятно от редиците на социалдемократите. Може би това ще е самият Никола Димитров, вицепремиер по европейските въпроси, който стана известен у нас със силно антибългарските си приказки.

Вторият вариант е да се направи служебно правителство. Третият е предсрочни избори, който обаче е най-малко вероятен, въпреки че ВМРО-ДПМНЕ заявява готовност и решителност да се яви на тези избори.“

Бъдещето на Заев в политиката

„Мисля, че Заев няма да излезе така бързо от политиката. Не бих го зачеркнала още. Въпреки недостатъците той направи доста смели крачки в желанието си да придвижи РСМ, успя да я направи член на НАТО.

Лошото е, че той подписа договор с България, но всички видяхме, че не се спазва от страна на РСМ и това доведе до тази блокада. Той и СДСМ се опитват да прехвърлят отговорността върху България, но това не е така. Посочвано е от около две години кои точно точки на договора не се спазват.

Има много трудности при прилагането на двустранния протокол. Зависи кой ще бъде премиер, ако това е Никола Димитров, ни очакват доста трудни моменти.“

Чуйте Райна Асенова в звуковия файл.

Вашият коментар