Родители оспорват миналогодишната заповед на образователния министър за носене на маски от ученици

Гражданско сдружение „Свободата е отговорност – гражданите в действие“ е внесло жалба, подписана от над 2500 души от страната до ВАС миналата година, за да оспори заповедта на тогавашния министър на образованието Красимир Вълчев за задължителното носене на маски от учениците (публ. 18.11.2020 г.). Делото е насрочено за 1 октомври 2021 г. в Административен съд София-град.

В ефира на Радио Кърджали адвокатът на жалбовносителите – адв. Нина Ламбова разказа за същината на делото и пътят, който е извървян до момента:

„Подаването на жалбата от голям брой заинтересовани лица миналата година беше естествен ход след организирана подписка срещу тази заповед. Бяха събрани надлежно над 2 500 подписа, но тъй като тази и всички заповеди за епидемичната обстановка се издават с „предварително изпълнение“, те действат реално до отмяната им от съда. Една година след подаване на жалбата, след сложни съдебни процедури Гражданско сдружение „Свободата е отговорност-гражданите в действие“ успя да се пребори за правото си да бъде конституирано като „оспорващ“ заповедта и делото е насрочено за 1 октомврти 2021 г.. Изминаха доста месеци, в които се наложи да доказваме „правен интерес“, делото се разхождаше между ВАС – съответно 3-членен, 5-членен състав и АССГ в изпълнение на различни разпореждания на съдилищата, обжалване на определения за прекратяване. Съдът отново поиска да представим доказателства за правния ни интерес от оспорването след разхождане на делото между двете инстанции ни конституираха като оспорваща страна и делото е насрочено в открито заседание на 1 октомври от 13.30 ч в АССГ. Предстои в заседанието отново да установяваме за пореден път „фактите, на които се основават исканията ни“, наред с пороците на акта, както и „фактите, от които бихме черпили благоприятни последици“, каза адв. Нина Ламбова и допълни „още по-противоречиво е действието на министъра на образованието да упражнява правомощия, които не са му присъщи (по Закона за здравето). Той няма правомощия по този закон и не може да създава норми, свързани с регулация на здравния статус на учениците и учителите, нито да се позовава в своя заповед на заповед на друг министър със същия ранг. Освен чисто юридическите пороци в тази заповед за носене на предпазни маски за лице от учениците и опитът за заобикаляне на Закона за нормативните актове, поради липсата на обсъждането на нормите с гражданите и заинтересованите организации, анализ на риска и публикуването им в Държавен вестник, заповедите са единствено насочени да поддържат страх и да дисциплинират напълно нелогично поведение, което не води до каквото и да е предпазване от вируси“, заяви Ламбова.

Тя коментира още има ли полза от обжалване на тези заповеди, при положение, че вече министрите са други и е изминала една година от наложената заповед:

„Ако заповедите бъдат отменени като незаконосъобразни или обявени за нищожни от съда, те трябва да престанат да се прилагат по отношение на всички и макар това да е спорно, по отношение на всички се формира сила на пресъдено нещо за тяхната нищожност или унищожаемост. Всеки, който е претърпял вреди от такава заповед, ще може да претендира обезщетение по реда на Закона за отговорност на държавата и общините за вреди.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *