Регистрацията на автомобил в Бургас – поне 8 часа

Регистрацията на автомобил в Бургас – поне 8 часа

По 75 автомобила преминават на ден през каналите за идентификация в КАТ Бургас. Собствениците на автомобили се редят на опашка за тази задължителна проверка от 5 часа сутринта. Установяването на номера на рамата става в рамките на половин час, а понякога отнема и повече време.

В 7 часа сутринта, преди началото на работното време на КАТ Бургас, пред гишетата и каналите за идентификация на рамата на двигателя вече се е образувала опашка повече от 30 души. Някой от тях спят в колите си, други търпеливо пият кафе и чакат да стане 8часа, за да отворят гишетата.

На опашката няма напрежение, а хората предварително знаят, че регистрацията на автомобил отнема повече от 8 часа.

„Пак като не са до кръговото – добре.“

„За събота и неделя – нищо не е. Щом са минали почивните дни. В 8 часа отварят, а вече има опашка. Всеки се подсигурява и идва по-рано. Аз съм тук от 6 сутринта. Предният път регистрацията ми отне към 7-8 часа.“

„От 3 часа сутринта чакам. Не е нормално това, но какво да се прави?“

3 са каналите за идентификация в КАТ Бургас, каза за БНР Бургас началникът на „КАТ и Охранителна полиция“ комисар Неделчо Рачев. Той обясни, че те са били създадени така още преди 50 години, като организацията въведена през годините се е запазила. Според него обаче, тя не отговаря на съвременните реалности.

„Над 90% от автомобилите, които се представят за идентификация и регистрация са автомобили втора и трета ръка. тези автомобили са внесени от много европейски държави, както и извън ЕС. Това изключително много затруднява справките по законосъобразното им идентифициране и регистриране. Един автомобил може на три пъти да е сменял двигател или други части, които са заменяеми.

В България се следи освен номера на рамата, така и номера на взаимозаменяемите част – двигателя. В много от случаите е много трудно да бъде идентифициран. А от там следва процедура, която се извършва от служителите от базовата техническа лаборатория, от органите на пътна полиция и от органите на криминална полиция с цел да не се позволи гражданина да регистрира автомобил като коректен купувач, а да се окаже, че е с взаимозаменяема част, която е била обект на престъпление.“

Комисар Неделчо Рачев обясни, че често бургазли и не се осведомяват предварително за нужните документи и така се връщат по няколко пъти.

Вашият коментар