Разследващ журналист: Тепърва ще излизат данни от разследване за руската частна военна компания „Вагнер“

„Разследването отне няколко месеца, в които екипът ни получи достъп до база данни, свързани с участници във „Вагнер“, включително „фасадни“ компании, предоставящи защита и прикриващи дейността на тази организация“, каза пред БНР Руслан Трад, независим журналист, основател на онлайн – журнал за кризисни райони, конфликти и военна история, анализатор на военните дела на Близкия Изток и региона.

Трад е част от от международното разследване, свързано с база данни на наемници в руската частна военна компания „Вагнер“.

Съществуването на тази наемническа армия се отрича от официалните власти в Русия.
„Идеята беше да покажем и информация за онези, които са загинали в операции на частната компания и техните семейства. Самото разследване продължава и в момента. Тепърва ще излизат неща.

Събираните данни за над 4000 души, някои от тях са действащи борци в такава наемническа армия.

Моята роля беше консултантска, заедно с Христо Грозев, също наш журналист, помогнах с информация за операции на „Вагнер“, с данни за Украйна, когато колегите ни интервюираха семейства.

Разследването беше публикувано във водещи медии в САЩ, Естония.

„Вагнер“ представлява интерес и за сигурността на европейските държави и служби, тъй като тя е директно свързана със специалните части на Русия. Идеята е, че тя се предлага от Русия на държави, в които Москва има силни интереси – Украйна, Сирия, Либия, Африка, Мали…“, твърди Трад.

По думите му този масив от база данни за разследването е предоставен от бивш служител на украинското контраразузнаване на Майкъл Вайс, журналист.

Още по темата в звуковия файл.

Вашият коментар