Разпада ли се ОПЕК+

Организацията на страните износителки на петрол може да се разпадне. Ако за много експерти това изречение звучеше като част от научно-фантастичен сюжет, то сега те го разглеждат като реална възможност, след като много близките партньори в картела Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия влязоха в публичен конфликт. Срещата на държавите от картела и техните съюзници във формата ОПЕК+ завърши без решение и дори нова дата за преговори не бе насрочена. Всичко това изстреля цената на черното злато нагоре, а опасенията бяха, че дори може да се стигне до 100 долара за барел. Какво се случва в картела, където не веднъж сме виждали напрежение и какво е бъдещето на петролния пазар?

Дан Смит, специален съветник по въпросите на суровините в Oxford Economics, и Дейвид Файф, главен икономист на специализираната за енергийни въпроси Argus Media, коментираха темата за предаването „Събота 150“.

Според Файф повечето хора са очаквали партньорите от ОПЕК+ да постигнат споразумение за повишаване на добива не само до края на тази година, но и след април 2022-ра, когато настоящото споразумение изтича.

„Мисля, че ключовият проблем беше, че повечето страни производителки се съгласиха с увеличаването на продукцията с 2 милиона барела дневно между настоящия момент и септември. След това обаче се появи настояването на Обединените арабски емирства да се увеличи базовото количество, върху което всички повишения се правят в следващите периоди. Ако се стигне дотам, процесът би бил много сложен и дискусионен. Тогава всяка от държавите производителки ще спори какво точно трябва да бъде базовото ниво за самата нея. Саудитска Арабия и останалите страни обърнаха внимание на този въпрос и затова разговорите приключиха безрезултатно. Повечето експерти очакват, че ще минат три или четири седмици преди отново партньорите да седнат на масата за преговори. Това бе казано и тази седмица и от министъра на петрола на Саудитска Арабия – че най-вероятно преди средата на август няма да има решение на проблема“.

Дейвид Файф е убеден, че дотогава могат да се случат изключително много събития, които да променят хода на преговорите.

„Мисля, че тази ситуация повдигна въпроса за позицията на Обединените арабски емирства. Очевидно е, че те искат да увеличат доставките на петрол и да капитализират залежите си по-скоро в периода от сега до момента, в който наистина преходът към по-екологични горива ще се усети сериозно от петролните производители. Струва ми се обаче, че е рано да кажем, че това е началото на края на ОПЕК или ОПЕК+“.

Макар и Дан Смит да е принципно съгласен, тонът в прогнозите му е доста по-твърд:

„Това е много сложна ситуация и съвсем ясно се очертава притеснението, че може би наближава краят на ОПЕК. Картелът може да се разпадне, защото два от ключовите партньори не могат да се разберат“.

Според Файф обаче в исторически план – всеки път, когато ОПЕК се изправи до стената заради сериозно предизвикателство за съществуването или ефективността си, организацията успява да постигне някаква форма на споразумение.

„Ситуацията е сериозна и ще бъде много трудно да се намери балансът, тъй като Обединените арабски емирства изглеждат доста непреклонни. Въпреки всичко смятам, че ще се постигне някакъв вид споразумение. Разбира се, съществува риск от разделяне на организацията“.

Което поставя друг въпрос – възможно ли е петролният картел да съществува без Обединените арабски емирства. Все пак това няма да е първият път, когато държава членка напуска картела. Най-пресният пример е с Катар, който се оттегли през 2018 година.

Според Смит ще е много трудно да се запази всичко, ако Обединените арабски емирства напуснат, тъй като те са много голям производител на петрол. „Ако се стигне до там, това наистина ще бъде началото на края на картела, защото твърде много ключови играчи ще бъдат извън него“.

Вашият коментар