Разногласията за еднополовите връзки

Разногласията за еднополовите връзки


Понятието „пол“ според Конституцията трябва да се разбира само в неговия биологичен смисъл, постанови Конституционният съд с решение, взето с 11 гласа „за“.

Комисия по правата на жените и равенството между половете FEMM провежда заседание днес в Брюксел.

Случайно избрани граждани в София изразиха мнението си за програма „Хоризонт“ за еднополовите връзки:

„Не съм съгласен с това хора от един и същ пол да имат сексуална връзка“.

„Това е нещо противоестествено“.

„Мисля, че сексуалната връзка между хора от един и същи пол е напълно нормална, приемлива. Живеем в общество, в което всеки трябва да се чувства щастлив“.

„Много хубаво е казано в християнството – съюз между мъж и жена“.

Градове и общини в Полша масово започват да се кичат с надписите „зона, свободна от ЛГБТ“.

„Абсолютно неприемливо е за мен в Полша да им такива зони. След като тя е част от европейското семейство и европейската общност, тя следва да се съобразява с европейските закони“.

„Мисля, че всеки човек има право да избира с кой да бъде до себе си, нямам нищо против еднополовите връзки“.

„Да има зони, свободни от ЛГБТ хора е абсолютно абсурдно. Такива зони не трябва да съществуват“.

„Ако тръгнем от малко по-далече, в основата на обществените нагласи по въпросите на гей хората и на ЛГБТ общността стоят два основни фактора – единият е преобладаващата културна традиция, която в България все още е по-скоро консервативна, като казвам консервативна имам предвид, че фокусът в нея е по-скоро общността и нормите на общността, отколкото личността и нейната свобода“, каза за БНР Геновева Петрова, социолог от „Алфа Рисърч“.
Другият фактор според нея е опитът:

„Общуването с еднополовите двойки е част от този опит и влияе върху начинът, по който хората ги възприемат“.

Според нея все още преобладаващата част от обществото е против това да се легализират гей браковете и няма подкрепа за осиновяването на деца от еднополови двойки.

В предизборна кампания се мобилизира по-силна реторика срещу ЛГБТ хората от крайнодесни формации, коментира в предаването „Хоризонт до обед“ доц. Валентина Георгиева, преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.
Според нея решението на Конституционния съд, според което понятието „пол“ трябва да се разбира само в неговия биологичен смисъл е притеснително – най-вече, защото Конституционния съд търси легитимност на религиозни институции.

„България все още е светска държава и това е в основата на Конституционализма. В България върховенството на правото не би трябвало да черпи легитимност от религията, от някаква висша сила, това е особено притеснително за мен“.

Вашият коментар