Разбиха група за разпространение на педофилски клипове и пране на пари (Видео)

Разбиха група за разпространение на педофилски клипове и пране на пари (Видео)

Българин на 48 години е участвал в международна група за онлайн разпространение на детски порнографски клипове и пране на пари.

Педофилският сайт е разбит в рамките на съвместна операция между Националната следствена служба и Департаментът по правосъдие и вътрешни работи на САЩ.

Това стана ясно на брифинг в Националната следствена служба във връзка с проведена международна операция на Отдела за разследване на високи технологии към Министерството на правосъдието на САЩ.


По време на акцията в София и в САЩ са задържани общо 6 души, сред които и българският гражданин П.В.

По информация на БНТ арестуваният българин е Пламен Велинов.

Установено е, че той е администрирал сайт, съдържащ над 4,5 милиона снимки и видеоклипове на деца между 6 и 10 годишна възраст. Някои от изображенията били с открито сексуално съдържание. Повечето от децата – жертви са от Украйна и Молдова.

Сайтът е имал абонати от 101 държави. Част от съдържанието му е било безплатно, а за достъпа до останалите изображения, е бил необходим месечен абонамент от 80 долара.

Така през годините сайтът е натрупал печалба от 9 милиона долара, от които задържаният българин е получил около 500 000 долара.

48-годишният българин е задържан за 72 часа и предстои мярката му за неотклонение да бъде гледана в Софийски градски съд.

Ако бъде екстрадиран и осъден в САЩ, го очакват минимум 50 години затвор.

Предстои органите на реда у нас да установят ползвателите на сайта от България. Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов предупреди потребителите и администраторите на подобен тип сайтове, че дейността им не е анонимна и се следят отблизо от органите на реда.

Източник: БНТ

Вашият коментар