Разбилият се МиГ-29 е паднал в морето, на 18 километра от нос Шабла


източник: bntnews.bg

Изтребителят МиГ-29 е паднал на 18 километра навътре в морето от нос Шабла. На голяма дълбочина са открити части от колесника и от двигателя. Продължава търсенето на черната кутия на самолета.

При сблъсъка с морската повърхност самолетът се е разпаднал на хиляди малки парчета. Част от останките на изтребителя МиГ-29 са открити на голяма площ на морското дъно. Вълнението на морето в района на авиокатастрофата позволява операцията по издирването на черната кутия да продължи.

Специалисти на борда на минния ловец „Цибър“ обследват района с помощта на дистанционно управляеми апарати за подводен оглед.

„Но нашата цел е да вдигнем не каквото и да е от дъното, нашата цел е да намерим черната кутия“, заяви контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили.

Определен е район от един квадратен километър, където има вероятност да е черната кутия. Работи се на дълбочина над 70 метра.

„Това е като да търсим игла в купа сено. Така че вероятността за откриване е много, много малка, което не ни спира да продължаваме работата“, допълни контраадмирал Кирил Михайлов.

В емоционален пост във Фейсбук преди дни съпругата на загиналия пилот Валентин Терзиев защити професионалната му подготовка, подчертавайки, че според нея във фаталната нощ полетът на изтребителя е воден през цялото време с редица грешки. Според генерала от резерва Спас Спасов – председател на Фондация „Български ВВС“, съпругата на загиналия пилот е в правото си да задава въпроси, но е убеден, че истината няма да бъде скрита.

„Това е тежкото, защото самолетната катастрофа често оставя много въпросителни и не може да се стигне до истинското, което е предизвикало тази катастрофа“, каза още генералът от резерва Спас Спасов.

Операцията по издирването на черната кутия и останките от самолета ще продължи до намирането им. Военноморските сили разполагат с необходимата техника и не е необходимо да се търси помощ от други държави.

Вашият коментар