„Пърсивиърънс“ изгуби проба от марсианска скала

Първият опит на марсохода на НАСА „Пърсивиърънс“ да вземе проби от Червената планета е неуспешен. Инженерите се опитват да разберат какво се е объркало. Всички механизми работели безупречно миналия петък, но металната тръба, в която е трябвало да попадне скалната проба, по някаква причина се оказала празна.

„Първоначалната версия беше, че тръбата е празна, защото скалата не реагира на пробиването според очакванията, а не поради неправилно работещо оборудване за вземане на проби и съхранение. През следващите няколко дни нашият екип ще анализира наличните данни и ще получи допълнителна диагностична информация, която ще помогне да се открие основната причина“, казва мениджърът на проекта „Пърсивиърънс“ Дженифър Троспър от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Марсоходът достигна повърхността на Червената планета на 18 февруари 2021 г. в 45-километровия кратер Джезеро. Неговата основна задача е да установи дали на планетата съществуват някакви форми на живот. Един от начините е да се събират почвени и скални проби.

Това не е първият път, когато повърхността на Червената планета се съпротивлява на земните роботи.

През 2007 г. апаратът на НАСА „Финикс“ откри, че почвата около Северния полюс на Марс е лепкава, което затруднява вземането на проби. През 2018 г. американската сонда „Инсайт“ се опита безуспешно да въведе устройство за измерване на температурата в марсианска почва. Тогава повърхността се оказа твърде твърда.

Вашият коментар