Първи случай на южноафриканския вариант на COVID-19 и 7 на индийския са установени у нас


източник: bntnews.bg

Южноафрикански и индийски вирусни варианти на COVID-19 са установени у нас. Анализът е на Центъра по заразни и паразитни болести.

Южноафриканският вариант се установява за първи път у нас, а индийският за втори – на 17 юни имаше доказана проба в Плевен.

Дали може да очакваме по-бурно разпространение на заразата – това предстои да разберем, но изследвания показват, че тези два варианта са по-заразни – предават се по-лесно. Европейският център за профилактика и превенция на заболяванията смята, че до края на юли 70% от инфектираните с COVID-19 в Европа ще са с индийския вариант. От известно време сме в плато по отношение на настанените в интензивни отделения, което не е добър знак.

Сега са анализирани 200 проби. При 8 от тях са доказани варианти, различни от Алфа – британския. В една от тези проби учените секвенират южноафриканския вариант Бета, а в 7 – индийският Делта. Всички 8 проби са взети и изпратени от болница „Пирогов“ в периода между 6 и 14 юни.

Заразеният с южноафриканския вариант е мъж между 30 и 40 години, временно пребиваващ в страната. Бил е бил карантиниран и вече е излекуван.

С Делта варианта са заразени две жени и петима мъже на възраст между 30 и 55 години. Само един от тях е бил хоспитализиран, останалите са на домашно лечение. Здравните власти следят разпространението на вариантите и имат готовност за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки.

Вашият коментар