Пчелари внасят в МРРБ подписка за забрана на пестициди, които убиват пчели

Българските координатори за Европейската гражданска инициатива за забрана на всички пестициди, които унищожават пчелите, връчиха подписката в Министерството на регионалното развитие.

Очаква се в началото на следващата година петицията да бъде разгледана в Европейския парламент.

Европейската гражданска инициатива се провежда под наслов „Да спасим пчелите и фермерите“, припомня председателят на асоциация „Биопродукти“ Албена Симеонова:

„Целта беше да се съберат повече от 1 милион подписа от Европа като всяка страна трябва да събере съответния брой подписи в зависимост от големината на населението. Успяхме да съберем повече от 1,2 милиона подписа“.

България е успяла да събере 5000 подписа.

„Далече са от 13-те хиляди, които трябваше да събере България. Слава богу, че колегите ни от Румъния ни отсрамиха“, коментира Симеонова

Причината за по-малкото българските подписи е притеснението на хората да вписват личните си данни в такъв тип петиции, смята тя.

Подписката по регламент ще бъде внесена в дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ за проверка. Ако всичките над 1 милион подписи на европейски граждани са валидни, Европарламентът ще превърне исканията на гражданската инициатива в нормативни актове.

Снимка: Архив

Вашият коментар