Психолог: Българите умират не от глупост, а заради мисълта, че могат да надхитрят вируса (Видео)

Психолог: Българите умират не от глупост, а заради мисълта, че могат да надхитрят вируса (Видео)

Много българи умират днес не толкова заради глупост, а заради мисълта, че могат да надхитрят вируса, коментира в ефира на Дарик психологът и доктор по политически науки Иван Иванов. Според него вина за реакцията на обществото имат политиците, които не са демонстрирали мъдро лидерство в тази ситуация.

Към политиката все още посягат или зависими хора или хора със слабо его, коментира още психологът, който беше зам.-председател на 43-тия парламент.

В криза крайностите не са добро поведение

Към здравната и икономическата криза трябва да се добави и психологическата криза, така че можем да говорим за пандемия и психодемия, както и за криза на лидерството у нас, посочи Иван Иванов, който преподава социална и политическа психология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

„Отговорност носим всички – първо отговорност носи управлението. Защото ако се върнем малко назад във времето през пролетта на миналата година – бяха КПП-тата и затварянето, което много стресира хората. След което изведнъж се каза лошото мина и отворихме всичко и настана свободия. Тези крайности накараха хората да си кажат, че в крайна сметка е да се оправят сами и да не слушат много-много какво им се говори“, коментира психологът в предаването на Дарик „Реактивно“.

Той напомни, че в ситуация на криза крайностите не са добри. „В ситуация на криза основното в политиката е да си твърд, да казваш факти и то със загриженост“, подчерта Иван Иванов.

В пандемията се откриват Хитър Петър, Андрешко и Тримата глупаци

В момента българите не умират толкова от глупост, а от мисълта, че могат да надхитрят вируса, коментира още психологът.

„Виждаме нещо средно между Хитърпетровщина, Андрешковщина и малко отиваме към Тримата глупаци. От една страна има наивност, че нещата не са толкова сериозни и ако се снишим, ще ни подмине. Другото е малко отричане на реалността – абе, нещата не са толкова лоши, тук някой си прави криви сметките, но ще го прецакам“, каза още той. И напомни, че тъкмо „хитреците“ за съжаление са в момента в болница или са сред жертвите на вируса.

За съжаление нито един политик не се реши да пожертва мандата в името на това да се обединят хората срещу коронавируса и така да се намери решение на здравната криза, смята още Иван Иванов.

Вместо на човешко ниво пандемията се изнесла на политическия терен

Според него тази пандемична криза не е толкова политическа криза, макар че се „изнесе на това ниво през последните месеци, вместо да остане на човешко и здравно ниво, където й е мястото“.

Психологът подчерта, че все още политиците не успяват да говорят с хората, те се замерят помежду си, излизат с послания, но все още не знаят как да общуват с българите.

По думите му все още към политиката посягали или нарцистични или зависими хора.

Основно самовлюбени и зависими хора посягат към политиката

„Едните са доста нарцистични и са там, защото имат слабо его. Егото на много от тях наедрява, когато се окичат с титлата „народен представител“. За съжаление нарцистичността кара хората да губят връзка с реалността“, обясни Иван Иванов.

Другият тип са зависимите хора, които просто са инструмент на олигархични нарциси, които вършат някакви поръчки. „Далеч съм от мисълта, че няма и нормални хора в политиката, които страдат от тази ситуация, но тях или системата ги изплюва, или те в един момент решават, че това занимание не е за тях“, добави психологът.

Според него трябва да се създаде политическа система, в която да започнат да влизат хора, които не са толкова нарцистични и толкова зависими.

Иван Иванов смята, че има шанс следващият парламент да излъчи редовно българско правителство, а колко дълъг ще е неговият живот ще зависи от това как се справя с многото кризи, които трябва да решава.

Чуйте част от коментара на психолога, слушайте и целия разговор с Иван Иванов в предаването на Дарик „Реактивно“.

Вашият коментар