Проф. Петър Стоянович: Фердинанд превръща България в истинска европейска държава

и мотивация Принц Фердинанд Сакс-Кобургски и Готски за мисията в България“ е новата книга на проф. Петър Стоянович. В част от нея е обхваната личността, обкръжението и средата на младия принц Фердинанд в десетилетията до възшествието му. Това е своеобразен първи изследователски пласт, който може да бъде определен като лична биография на бъдещия владетел.

„От десет години се занимавам само с Фердинанд и Българския царски двор. Не знам защо точно с него – вероятно защото е достатъчно далеч, а същевременно той живее и води държавата над 30 години, в едно време, което е уникално. Той превръща България за 25 години от една азиатска провинция в европейска държава. И то истински европейска, а не като днешна България“, каза в студиото на радио София проф. Петър Стоянович.

Книгата проследява и процеса на възпитание и мотивация на младия аристократ като носител на бъдещи отговорности на управленец – без никаква географска и национална фиксация. Представена е и голяма част от европейската история с акцент върху 19 век. /бнр

Вашият коментар