Професор: Вирусът мутира в организма на неваксинираните

Професор: Вирусът мутира в организма на неваксинираните

Мутацията на вируса възниква в организма на неваксинираните, защото достига много по-висок вирусен титър. Толкова интензивно се реплицира в организма на неваксинираните, че е възможно да мутира в изгодна за него посока. Казва пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН.

„Вирусът продължава да мутира, даже учените изчислиха честотата, с която мутира. Тя е най-обикновена като за всички коронавируси. На всеки няколко месеца може да се получи такава мутация.

Вече бяхме свидетели на няколко мутации, които правеха вируса все по-виролентен, все по-опасен за човечеството и с двойно по-голяма възможност да заразява. Това бяха и Алфа и Бета и Гама мутациите.

Сега Делта вариантът порази целия свят. Той се оказа толкова заразителен, че измести всички други варианти на коронавируса в света.

Свидетели сме и на мутация с обратен знак. Това е една мутация, възникнала в Япония, която доведе до очакваното самоограничаване на коронавируса.“

Възможна българска мутация на вируса

„На това обърна внимание и Европейската агенция по лекарствата заради много ниското ниво на ваксиниране у нас. Това е много обезпокоително, когато вирусът се разпространява в неваксинирано население, той заразява, хората преболедуват, а колкото повече хора са заразени и боледуват тежко, това предполага добра репликация на вируса.

Колкото повече се репликира, толкова по-възможно е да се адаптира така към човека, че да стане по-заразен.“

Чуйте проф. Пенка Петрова в звуковия файл.

Вашият коментар