Протест „Дишай, Димитровград!“ събра десетки пред местния ТЕЦ (Видео)

„Дишай, Димитровград!“- протест с това мото и искане за чист въздух продължи повече от два часа днес там. В шествието с около 6-километров маршрут се включиха близо 50 граждани, предава Дарик.

То стартира от спортната зала, премина през два основни булеварда- „Благоев“ и „Раковски“, които бяха затворени за кратко за движение и финишира пред портала на местната ТЕЦ „Марица 3“, която хората сочат, като основен замърсител на въздуха със серен диоксид.


29 превишения на нормите са регистрирани за периода от месец май до момента. От тогава ТЕЦ-ът възобновява дейност, след като няколко години бе в т. нар. студен резерв.

Това е втори подобен протест в Димитровград за период от около 2 месеца, припомни единият от организаторите Веселин Караджов. И бе категоричен, че той е мирен, единствено с искане за чист въздух.


Пред спортната зала освен граждани, сред които и семейства с малки деца, се събраха и представители на почти целия политически спектър в Димитровград, сред които общински съветници, Катя Панева и кметът Иво Димов.

Всички те бяха категорични, че подкрепят исканията на протестиращите. Димов коментира, че съгласно действащата нормативна уредба кметовете на общини в подобни ситуации, но не и правомощия да наложат примерно принудителни административни мерки.

Протест „Дишай, Димитровград!“ събра десетки пред местния ТЕЦ (Видео)

След около 6-километровото шествие протестиращите финишираха пред портала на ТЕЦ-а с викове: „Убийци!“ и „Въздух за децата ни!“. Те поискаха от оохраната да извикат представител на ръководството, но пазачите бяха категорични, че днес е почивен ден. Среща така и не се осъществи.

От вчера ТЕЦ „Марица 3“ не работи, тъй като започна 10-дневен планов ремонт, съобщи юристът на централата Юлиян Семерджиев. Той коментира, че също подкрепят протест за чист въздух в Димитровград, тъй като не считат, че са основният причинител на превишенията със серен диоксид.

Юлиян Семерджиев заяви готовност да се срещнат с контактна група на протестиращите и бе категоричен, че работят по изпълнение на дадените им от РИОСВ-Хасково предписания. Ще поискаме удължаване на срока, тъй като са необходими ремонтни дейности с алпийски способ и предвид времето в момента това не е възможно, макар че имаме готовност, посочи той.

Още в началото на октомври след информациии за обгазявания със серен диоксид в Димитровград се самосезира и прокуратурата, чиято проверка продължава.

Участниците в днешния протест бяха категорични, че той няма да е последен, ако не бъдат предприети мерки. Те заявиха, че искат оставките на цялото ръководство на ТЕЦ-а, както и на РИОСВ-Хасково. Ако не бъдат предприети адекватни мерки, следващият, по-многолюдене протест, ще е пред РИОСВ, категорични бяха протестиращи.

Вашият коментар