Продължава кризата с мигрантите на полско-беларуската граница

Продължава кризата с мигрантите на полско-беларуската граница

– Полша и Литва обявиха извънредно положение по границите си с Беларус тази седмица заради продължаващата криза с наплива на мигранти към Европейския съюз. Очаква се Евросъюзът да наложи нови санкции на Минск. А беларуският президент Александър Лукашенко заплаши с контрамерки, сред които спирането на транзита на газ за Европа през страната му.

– Политическа нестабилност в Северна Македония – не мина вотът на недоверие срещу правителството на Зоран Заев, а обявената от него оставка по-рано този месец беше отложена за неопределено време.

– След посещение в Босна и Херцеговина на американския пратеник за Западните Балкани сръбският член на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик заяви, че не си струва да се пожертва мирът заради никакви политически цели.

– Инфлацията в Европа ще продължи да расте, предупредиха от Европейската комисия. А Европейският съд потвърди наложената на „Гугъл“ глоба от 2 милиарда и 420 милиона евро.

– Призив за подкрепа за бедните страни в борбата срещу климатичните промени на срещата на ООН за климата в Глазгоу.

– Започна карнавалният сезон в Германия.

– Четирима астронавти се завърнаха от Международната космическа станция, а други четирима успешно пристигнаха в орбиталната лаборатория.

Цялото обобщение на международните новини от седмицата чуйте в звуковия файл.

Вашият коментар