Програмистите – клише и реалност


източник: bnr.bg

За конфликтите в работата, екипността, клишетата, насочени към създателите на дигиталния свят.

Темата коментира в Хараламби Хараламбиев в “Нашият ден“, създател на проект за хармонична работна среда.

“Най-стандартното клише за програмистите е, че не могат да комуникират, че са се затворили в света с компютрите. Това е наистина клише, далеч не е вярно.

Хората във всяка една специалност, включително в разработка на софтуер, си говорят със собствен жаргон по различен начин и затова може отстрани да изглежда малко по-трудно за комуникация.

Аз лично съм бивш програмист. Затова не ми е странно да комуникирам. От друга страна, го има елементът, че тъй като хората са станали специалисти в това да работят с компютри, имат т.нар. “твърди умения“ специално за работа с компютри спрямо комуникацията.

Преди пет години, когато основахме “Точка 2“, с която помагаме на хората в IT света да работят по-добре заедно, имаше една приятелка, която се занимаваше с обучения и тя изразяваше колко трудно достига до хората, пък за нас не беше никак трудно. За нас е много лесно при рабата с екипи и хора.

Общуването

Във всяка една сфера, като се съберат група от хора да работят нещо общо, това, което се случва, особено в IT средата е, че като се съберат можещи, знаещи хора, които имат идеи и знаят как да стигнат от точка А до точка Б – проблемът е, че всеки мисли по различен начин.

Когато се сблъскат идеите, хората нямат изграденото умение как различието да бъде сила и да се използва като инструмент. Как конфликтът да е нещо хубаво, а не да се отиде в борба за това кой ще се наложи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *