Проверяват дали ТЕЦ-а в Димитровград не замърсява водите на Марица

Проверка дали ТЕЦ „Марица” 3 в Димитровград замърсява водите на река Марица ще предприеме РИОСВ-Хасково. От екоинспекцията днесобявиха, че се се самосезират, след като на среща в областната управа на Хасково граждани представиха сигнал придружен със снимки, предава Дарик.

Работната среща бе организирана от областната администрация по повод многобройните регистрирани превишения на нормите за серен диоксид във въздуха на Димитровград след като централата възобнови работата си през месец май. По разпореждане на МОСВ в дискусията участваха и от Изпълнителна агенция „Околна среда”.

От димитровградския ТЕЦ отричат да са причинители на замърсяването. Изпълнителният директор Илиян Павлов, главният инженер Стоян Тюйлиев и юристът Юлиян Семерджиев информираха, че е започнал ремонтът на сградата с котел, чиято липсваща обшивка според експертите на РИОСВ може да е причина за изпускане на нерегламентирани вредни емисии във въздуха. От ТЕЦ-а увериха, че стриктно изпълняват дадените им от РИОСВ предписания, както и че работят по изпълнение на изискванията в новото комплексно разрешително.

В работната среща се включиха и от гражданската инициатива „Дишай Димитровград”, които организираха два протеста и обжалват новото комплексно разрешително. Днес поискаха техен експерт да направи независими замервания и провери работата на централата. Юристът Юлиян Семерджиев обаче заяви, че така на практика изземват функциите на контролния орган РИОСВ, което е незаконно.

За новото комплексно разрешително, с което се въвеждат по-строги изисквания към работата на централата, обстойно и в детайли говори директорът на Изпълнителна агенция „Околна среда” Росица Карамфилова. В спор с експертите на агенцията влязоха представители на гражданската организация „Грийнпийс”-България по отношение на разрешителното и сроковете. От „Дишай, Димитровград!” заявиха, че няма да оттеглят жалбата си, която на практика спира новото комплексно разрешително и по-строгите изисквания, което то въвежда.

Срещата в областната управа на Хасково продължи близо два часа с участието на отговорните институции и представители на община Димитровград. Главният й еколог Пламен Митков коментира и проблема с финните прахови частици, като посочи, че нито автоматичната станция на РИОСВ, нито новите мобилни на общината, ги засичат, тъй като са по-големи от заложеното. Така ако сме засипани с прах от 11 микрограма нито една от станциите не го отчита, а всички го виждаме, посочи той.

Новият директор на РИОСВ – Хасково Наталия Пачеманова поздрави представителите на „Дишай, Димитровград” за активното им гражданско отношение по проблема и се ангажира, че със съвместни усилия ще постигнат общата цел- по-чист въздух за Димитровград.

Работната среща води областният управител на Хасково Минко Ангелов, който в края й обобщи, че засиленият контрол върху работата на централата ще продължи и след като тя приключи плановия ремонт и възобнови дейността си.

Вашият коментар