Природният газ поскъпва с 36,2% от днес

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 94,54 лв./MWh – без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Природният газ поскъпва с 36,2 процента. Дори и при този скок, цените у нас ще са с 26-30 на сто по-ниски от тези на европейските борси, каза изпълнителният директор на Булгаргаз Николай Павлов:

„Това се постига в резултат на сключените договори и съставният микс, по който „Булгаргаз“ ценообразува. Всички ползи от двата договора се прехвърлят към потребителите, към клиентите на „Булгаргаз“, към българската индустрия. Към настоящия момент, сумите, които са заплатили за газ, са със 180 милиона лева по-малко в сравнение със сумите, които биха заплатили за доставки, в случай че закупуваха цените по цени на европейски газови пазари“.

Днешното поскъпване можеше да е по-малко, ако беше изградена българо-гръцката газова връзка. Това каза изпълнителният директор на Булгаргаз Николай Павлов, предава БНР.

Газовата компания плаща допълнително за сменената точка на доставка на азерския газ, като част от тези разходи са за сметка на дружеството, но друга влиза в цената на потребителите, посочи Павлов:

„Заплащаме допълнително възможните количества да ги пренесем и да ги докараме до българския пазар. Ако беше изграден интерколекторът, „Булгаргаз“ щеше да получава пълните количества и, предвид всичко случващо се, пазарната конюнктура, със сигурност към настоящия момент газът вероятно щеше да бъде на по-ниска цена и, съответно, българският потребител щеше да плаща по-ниска цена“.

В решението на Комисията е приета предложената на 01.10.2021 г. от „Булгаргаз“ ЕАД цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 30.09.2021 г. и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за м. септември 2021 г. В актуализираното ценово заявление са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

Увеличената цена отразява тенденцията за продължаващо рязко нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари, посочват от КЕВР. Данните показват, че през месец септември цените на синьото гориво на тези пазари са нараснали с над 50%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *