Примамливи оферти: Безопасно пазаруване на Черен петък

Примамливи оферти: Безопасно пазаруване на Черен петък

84% от българските потребители ще пазаруват на Черен петък през 2021 година. Те планират да изхарчат средно между 101 и 300 лв., сочи онлайн проучване на Offerista Group Bulgaria, направено в периода от 20-ти до 27-ми септември 2021 г. Анкетата е проведена сред 3 хиляди и 166 потребители. Целта на проучването е да представи, какви са нагласите на българските потребители към Черния петък през 2021 г. и дали са се променили от 2020 г.

Примамливите оферти в рамките на кампанията Черен петък започнаха да провокират вниманието ни, особено в онлайн магазините, които се оказват по-предпочитани от физическите. Една от причините е пандемията, а другата, че по интернет се пазарува по-бързо, по-лесно и по-удобно.

„Най-важното нещо, което трябва да направим преди покупката от класически електронен магазин е да видим, дали има информация за фирмата – адрес, данни за контакт, но не само една електронна форма. Друго важно условие е да проверим, дали има общи условия и да ги прочетем внимателно, защото там са упоменати всички уговорки, които правим с търговеца – по отношение на продажбата, доставката, връщането на стоката, начинът на заплащане и замяната. Гарантираните от Закона за защита на потребителите права, трябва да са описани и да се спазват“ – коментира за Радио Благоевград Габриела Руменова, експерт в сферата на потребителската защита.

Тя обърна внимание на възможността за връщане на стоката, което е възможно в рамките на 14 дни. В този срок, трябва да изпратим на търговеца формуляра за отказ, като в следващите 14 дни е необходимо и да върнем стоката на търговеца, както и да имаме доказателство, че сме го направили. Това са много важни условия, които трябва да бъдат изпълнени при връщане на стока, която е закупена онлайн.

„За да сме сигурни, че едно намаление е реално, би трябвало да проследим, как се движи цената му за един период от време. Това е най-сигурната гаранция. Когато сме решили, че ще си закупим нещо от Черния петък, нека проверим в няколко магазина, каква е цената му. Когато се прави намаление във физически магазин, за да е реално, старата цена трябва да е прилагана, поне един месец, преди съобщението за намаление. Но, това може да провери само контролният орган“ – уточни още Габриела Руменова.

Според експертът, най-търсени тази година са бялата и черната техника. Българските търговци предлагат най-големи намаления, именно за този вид стоки. Най-добрият вариант на заплащане на стока, закупена онлайн, е чрез наложен платеж на куриерската фирма, която извършва доставката. Така, ще избегнем проблеми с изтичане на лични данни и финансови злоупотреби.

Вашият коментар