Премиерът на РСМ Зоран Заев подаде оставка (Видео)

Премиерът на РСМ Зоран Заев подаде оставка (Видео)


Управляващите в Република Северна Македония загубиха кметското място в Скопие, а Зоран Заев подаде оставка и като премиер, и като председател на партията си. На балотажа на местните избори ВМРО-ДПМНЕ спечели не само столицата, но и повече общини, отколкото Социалдемократическия съюз на Македония на премиера Зора Заев, предава Дарик.

Резултатите от местните избори в РСМ не бяха неочаквани. Още преди две седмици, на първия тур тенденцията беше ясна. ВМРО-ДПМНЕ спечели повече общински съветници, привличайки в коалиция си няколко по-малко партии. В балотажа на Скопие кандидат-кмета на опозицията влезе с разлика от 8 хил.гласа повече преди досегашния кмет на столицата на съседката ни. На вчерашните избори разликата вече беше над 20 хил. гласа.

Два часа след края на гласуването лидерът на ВМРО-ДПМНЕ обяви:

Македония е свободна …

А Данела Арсовска – новият кмет на Скопие, спечелила 55% от гласовете, благодари, че хората са избрали добронамереността и проектите, а не черната кампания, в която се е включил не само досегашният градоначалник, но и премиерът Зоран Заев, очевидно говорейки за обявения от Заев български паспорт, която тя притежава. Българският паспорт-като черен PR…. Но по-голямото изпитание за македонският премиер предстои. В желанието си да мобилизира гласуването, Заев обяви, че ако загуби Скопие ще подаде оставка. А това опозицията запомни и Мицкоски го призова да си ходи.

Кога в РС Македония ще има извънредни избори предстои да видим. Факт е обаче, че предстоят сериозни властови трусове.

„Привърженици на най-голямата опозиционна сила в Северна Македония – ВМРО-ДПМНЕ отпразнуваха в Скопие победата си на местните избори под звуците на Bella ciao“

Снимка: БТА

Вашият коментар