През зимата може да настъпи разпад на единния европейски пазар на електроенергия

171,54 евро за мегават час е днешната цена на електроенергията в България на единния европейски пазар на електроенергия „Ден напред“. Цените на тока продължават да растат в цяла Европа, въпреки че отделните правителства инициираха редица мерки за ограничаване на увеличението.

„Настоящият ценови шок е предупреждение към Европейската комисия за вредата от агресивното налагане на „зелени“ политики.“

Това заяви за Радио Стара Загора по темата със скъпото електричество в Европа Боян Рашев – експерт по управление на околната среда. По думите му дългогодишните политики по намаляване на въглеродните емисии са изкривили наличността на електроенергия в ЕС.

Той подчерта, че на световните пазари има недостиг на газ и черни въглища. Боян Рашев прогнозира, че през зимните месеци цената на електроенергията у нас ще бъде една от най-ниските в Европа, но според експерта ниските температури крият сериозен риск за европейския пазар. Няма механизъм, с който да заменим икономически комплекса „Марица изток“, категоричен е Боян Рашев.

Повече за причините, довели до високите цени на електроенергията, може да чуете в интервюто на Живко Иванов с Боян Рашев:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *