Предновогодишно затопляне планира зимата

И тази година зимата не изневерява на традицията, а традицията повелява, че преди Нова година, статистически, през годините сме наблюдавали сериозни затопляния, точно преди новогодишната нощ. И тази година декември се готви да ни зарадва с едно по-топло време около Коледа и преди Нова година.

Настъпва астрономическата зима днес, нощта е най-дълга, денят най-кратък, студено е, но този студ ще продъли само още около 48 часа, след което ще започне затопляне, за радост на всички, които обичат по-топличкото време.

Над Централна и Източна Европа в следващите няколко дни ще се разширява зона на високо атмосферно налягане, което преведено на нормален език означава, че ще имаме спокойно време, без валежи.

Такова време ни очаква вроятно чак до началото на другата седмица. До четвъртък включително ще е студено, особено сутрин, когато минималните температури ще са под нулата – до минус 5, минус 7 градуса, на места по високите западни полета. От петък нататък се очаква да започне постепенно затопляне, което ще се усили в понеделник и вторник другата седмица. На изток и по Черноморието температурите ще се повишат и до над 10 градуса, а сутрешните ще бъдат положителни.

Този по-топъл период се очаква да приключи около 29 – 30 декември. И тогава, според синоптичните модели, средиземноморски циклони ще донесат за Нова година валежи – вероятно от дъжд и от сняг, възможно е да се образува и снежна покривка.

Към днешна дата се очаква в новогодишната нощ да имаме превалявания, вероятно от сняг, но това тепърва ще се уточнява в следващи заседания на Синоптичната комисия. Но тенденцията е в края на декември времето да се влоши и да има валежи над Балканския полуостров.

Температурите също бързо ще се понижат и от по-топло време ще се върнем отново в истинската зима. Което е напълно нормално.

В началото на януари, след кратко затишие, около четвърти, пети януари, се очаква ново влошаване на времето, с нови валежи вероятно от сняг по нов средиземноморски циклон. Тази прогноза обаче трябва да се потвърди в следващите дни.

Както са забелязали редовните читатели на прогнозите на Синоптичната комисия, в последните седмици моделите доста често сменят предвижданията за атмосферната циркулация над Балканите и в Европа, а това води до бърза смяна и на самите прогнози за времето в средносрочен план. Да видим дали сега ще има по-голяма устойчивост в предвижданията за времето до края на декември и началото на януари.

Два интересни факта за времето в Европа – в района на Москва в следващите 48 часа ще е много студено, с температури под минус 20 градуса, дори до минус 25 градуса, студено е на север, включително и в скандинавските страни.

Проверка на Синоптичната комисия показа, че това студено време в района на Москва се случва по-рядко през декември. От друга страна, по западното крайбрежие на Гренландия температурите са с повече от 15 градуса по-високи от климатичната норма и са около нулата.

Още два дни студ, после по-топло време и валежи преди Нова година, това е обобщената, кратка прогноза на Синоптичната комисия.

А тя, вярна на традицията, се захваща и с цените на петрола и стойността на турската лира. Цените на петрола са около 72 долара за барел, но това никак не се отразява на вътрешните цени на дребно на горивата. Чакаме обещаното коледно намаление, което вече се бави осезаемо, тъй като цените на нефта на световните пазари повече от две седмици са на доста по-ниско равнище.

След ударното обезценяване на турската лира до близо 18 лири за долар, след изявление на Ердоган, че ще компенсира обезценяването на турската валута, лирата рязко възстанови 50 процента от обезценката и тази сутрин е на ниво от 12 лири за долар. Но предстои да се види дали това е трайна тенденция или временно възстановяване.

И така, на заседанието в петък ще имаме повече яснота за времето в новогодишната нощ, бъдете здрави!

Източник: Дарик

Вашият коментар