По-сухо време в началото на октомври

Нормална есен, с нормални есенни температури, се очертава в близките дни и в началото на октомври, като другата седмица вероятно за кратко ще има и повишение на максималните температури до 25 – 27 градуса в низините.

След краткото разваляне на времето във вторник и сряда, по-късно през тази седмица, и особено в събота и неделя, ни чака сухо време, без валежи, със слънце и дневни температури до 20, 22 градуса, а по високите западни полета около 14 – 16 градуса. Сутрешните температури при изясняване ще са по-ниски, между 7 и 11 градуса, в различните райони на страната.

Членовете на комисията се чудят дали това са добри новини, тъй като валежите не са много и е необходим дъжд, за да се пълнят язовирите, да има вода и за производства на електроенергия. Защото цените на тока, природния газ и нефта ще са тема на политически боричкания и разговори между хората в близките месеци, тъй като се очертава зима с високи цени на енергията.

Като казахме зима, все още няма издадена сезонна прогноза за предстоящата зима на 2021 -2022 година, в началото на октомври вероятно ще има подобна прогноза и тогава ще видим какво казват големите метеорологични центрове – какви са техните очаквания за зимата в Европа.

В края на тази седмица се очертава сериозно влошаване на времето в Западна Европа, по Атлантическото крайбрежие, когато моделите прогнозират преминаването на дълбок атлантически циклон с център над Ламанша и това ще донесе много лошо време в части от Великобритания, Франция, Бенелюкс и дори Западна Германия. Ще има силни ветрове, проливни валежи на места. Този център на ниско налягане ще окаже влияние на времето и в Централното Средиземноморие, тъй като ще провокира образуването на средиземноморски циклони.

Синоптичните модели показват през следващата седмица образуването на поне два центъра на ниско налягане над Западното и Централното Средиземноморие, които ще донесат влошаване на времето в Италия и в страните от Централна Европа.

И тук сега е големият въпрос, дали тези средиземноморски циколни ще окажат влияние на времето у нас. За момента моделите показват, че това е малко вероятно именно заради мощния антициклон на североизток от Балканите, който ще пречи на тези атмосфелни вихри да се придвижат достатъчно на изток и да влошат времето в България.

Но това е възможно да се промени, независимо, че прогнозите в момента са за сухо време над страната и през следващата седмица. Съществува вероятност това да се промени и да видим облаци и дъжд над западните части на страната, около вторник и след това в края на другата седмица. Тази прогноза ще трябва да се уточнява и това ще стане в петък на следващото заседание на Синопточината комисия.

Два големи урагана върлуват на планетата в момента – единият е над Атлантическия океан – ураганът Сам, а над западните части на Тихия океан върлува тайфунът Mindulle. Но и двете бури не заплашват населеното крайбрежие и ще се движат над откритите части на океаните.

От последното заседание на Синоптичната комисия в петък, ледът в Северния ледовит океан се е увеличил с близо 200 хил. кв/км, което е нормално и показва, че зимата настъпва от север на юг. Тази година през лятото ледът в Северния ледовит океан бе с около 1 млн. кв/км повече от нивата му през 2020 година. Учените ще следят какво ще се случи през зимата и каква част от океана ще бъде обхваната от лед.

Синоптичната комисия коментира и нивата на цените на петрола, които приближават психологическата граница от 80 долара за барел. Бърз анализ на ситуацията на петролните пазари показва, че те са в очакване на заседанието на ОПЕК+ в началото на следващата седмица – това заседание или ще внесе успокоение или обратното, ще нагнети още напрежение на пазарите на нефт. Очакванията са за решение към увеличаване на добивите и доставките, но дали това ще стане, ще разберем след срещата.

Норвежкият суверенен фонд, който разполага с активи от над 1 трилион и 400 милиарда долара, се насочва към нова политика в подкрепа на намаляването на въглеродните емисии. Норвежката държава, чрез акциите, които фондът държи в различни компании има намерение да поиска от тях по-енергични мерки за намаляване на емисиите. Дори се дискутира въпросът дали пък фонда да не разпродаде акциите си в петролни компании. Тук има доста голяма ирония, тъй като фондът набра своя капитал именно от добивите на въглеводороди. Но това е политически коректно в момента, да се удря нефт, газ и въглища, за да спасяваме планетата от така наречените климатични промени.

И с победата на изборите в Германия на по-леви политически формации и евентуална коалиция със зелените – това може да се превърне в рецепта за още по-големи икономически и финансови проблеми, тъй като по традиция тези политици харчат с по-лека ръка.

След преваляванията днес и утре, до края на тази седмица очакваме по-сухо време.

Източник: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *