Поругаха две български военни гробища в Северна Македония

Костите на български войници, погребани в Република Северна Македония, са били изкопани и изхвърлени незнайно къде. Това разказа за Дарик радио Виктор Стоянов от Фондация „Македония“, който е подател на сигнал за две унищожени военни гробища на територията на съседната ни държава.

Стоянов обясни, че местни българи от град Квадарци са се свързали с него в неделя вечер, за да му разкажат за случилото се. По думите му двете военни гробища, където са погребани над 400 български войници, са регистрирнаи в Министерството на отбраната в България, а държавата Република Северна Македония ги е унижщожила съвсем умишлено.

Гробищата са унищожени в условията на изграждане на магистрала, която минава наблизо, разказа Стоянов и допълни, че първото гробище е унищожено чрез изкоп дълбок 30 метра. По думите му другото горибще, върху което директно минава новото трасе на строящата се магистрала, се намира на 1 км от първото, а там са погребани 193 български офицери и войници.

Виктор Стоянов е на мнение, че няма как с това си поведение Република Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз. Затова, според него, единственото решение е българите да влязат в държавния живот на Северна Македония.

Междувременно българското Министерство на външните работи вече изрази позиция по казуса, като уточни, че приема сериозно подадената от Фондация „Македония“ информация и работи активно за изясняване на всички факти.

От ведомството заявяват още, че почитането на паметта на загиналите е общочовешки въпрос и подходът към него е знак за степента на възприемане на европейските ценности.

Чуйте още какво разказа Виктор Стоянов:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *