Поморие – балнеология и други Анхиалски истории

Снимка: Festahotels

Радиокафе гостува на Община Поморие – предизвикателствата пред туристическо лято в разгара на сезона. Съвместна продукция на Радио София и Радио Бургас.

Началото е с Иван Алексиев – кмет на община Поморие: Кмет на годината в много категории:

„Успехите са на всички жители на Поморие, техните желания да живеят в по-добър град. Кметът просто е лицето на града. Имаме самодеен театър, по-стар от Народния. Тук Яворов се изявява като поет.

Всичко на 20 км от морето е провинция!“ – убеден е кметът и продължава: „Радвам се на оценката на туристите, но в населените места във вътрешността искат същото качество на живот. Ресурсът не се насочва само в общинския център, а благодарение на Оперативните програми се рехабилитират пет улици в Каблешково и Ахелой, построи се новото рибарско пристанище. Има сафрид и чернокоп.
Разликата ни със Созопол и Несебър са бялото злато – солта, черното злато – лечебната кал, имаме развито лозарство и винарство. Само с летен туристически сезон не може, затова хотелите са с медицински центрове. Имаме видеонаблюдение да не се изнася кал. Очакваме споразумение с Немската здравна каса за калолечение през есента и зимата. А Летище Бургас е по-близо до Поморие.
От 20 юли започва фестивала ни „Море от вино“, предстоят Седмица на морето и Седмица на виното. Наблягаме и на изграждането на силни и здрави деца – спортните клубове на общинска земя не взимат такси на децата. А от Поморие стартира и брандът „Черноморска кухня“. От месец и половина-два нямаме сблъсък с пандемията.“ – завършва кметът на Община Поморие.
В разговора се включват и колегите от Радио Бургас с анкета с туристи, които разказват колко са доволни и за отношението качество/цени:
Двойки на средна възраст или семейство с деца и руски и украински туристи – това е профилът на средния турист.

Още по темата за туризма с Георги Тръпков – хотелиер:

„Сезоните ни са преди и след COVID-19. Превъртяха се нещата, за разлика от миналата година, когато бяха само български гости, днес вече има и чуждестранни. Трябва да наложим качество на услугата ни, тя да остане запомняща се. Продуктът ни трябва да е с истински и разнообразни неща. Пребиваването в определена дестинация трябва да обогатява. Търсим резервите в балнео/спа, не се оплакваме, че сезонът свършва на 25 август. Септември е прекрасно време за риболов, славим се и като регион на добри вина.“

Проф. Николай Янев е от стар поморийски род, световноизвестен професор по математика, сърфист и автор на „Епопея на незабравимите“:
„Сред тях Левски е най-близък до сегашното ни ежедневие. Днес ни е особено нужен духа, който той вселява в народа. Дядо ми е първият висшист в Поморие и първият адвокат в града, създал е устава на Соларското дружество и Популярната банка, той винаги ми е бил за пример. Морето бе наш втори дом, оттогава се чувствам по-добре в морето, отколкото на сушата. Математиката и сърфът са взаимно свързани неща.“

Дъщеря му, адв. Елиза Янева говори за летните школи по медиация в Поморие (продължение на неговите летни математически), сърфирането в медиацията и в морето:
„Уинд и кайт сърф са антистрес. Адвокатската професия дава и малко повече свободно време. Морето винаги е било свобода и здраве, дало ми е „поморийско самочувствие“, Поморие си е било град-държава. Сега е център на конферентен туризъм.“

За книгата „Анхиалски истории“ разказват съставителите ѝ проф. Ани Кочева и Милчо Талев –художник, председател на настоятелството на НЧ „Просвета 1888“ и директор на Художествената галерия в града:

„Милчо припозна идеята като печеливша, кметът я подкрепи и така автори като Антон Дончев и Стефан Цанев ни дадоха разказите си“ – започва проф. Кочева. „Открих късмета си в Поморие, едноименната история стана малко случайно, задачата ми в съставянето на книгата бе друга. А имах късмета да хвана последната черноморска скумрия“ – шегува се Милчо Талев, директор на Градската галерия и продължава: „На 23 юли откриваме изложба на Христо Явашев-Кристо с творби от студентските му години, с маслените му портрети от НХГ и постерите от следващите му творби.“

„Дядо ми Юстиниян е родом от Струга и дълги години е бил учител тук, магиите на Анхиало са свързани с това, че градът е по-различен, има градски дух, поморийци винаги се връщат в града, това е силата на морското притегляне. Това бе общата тема, която обедини всички имена в „Анхиалски истории“ – убедена е проф. Кочева.

Стефка Бакърджиева от Радио Бургас за църквата Преображение Господне:
„Съществуването на некропола бе изненада, дори и за Настоятелството. Изградена през 1765, тя е най-старата сграда в града. На мястото ѝ е имало е малък храм от IX век. От 1977 е обявена за Национален паметник на културата“

Финалът е с репортажа на Ангелина Грозева с деца от школата по изобразително изкуство в НЧ “Светлина 1939“, както и разговор с Донка Китанова – секретар на читалището и Йоана Спиролова – учител по изобразително изкуство:

„Два одобрени, успешни и устойчиви проекта с 25-33 деца. Всичко около нас е изкуство“
„Учат ни да рисуваме, правим неща, които вкъщи не можем, всеки ден правим различни неща“ – радват се децата и споделят: „Ти си край морето и си у дома. Изкуството ни прави по-щастливи, тук е много забавно!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *