Полша предупреди, че кризата на границата с Беларус може да продължи месеци

Полша предупреди, че кризата на границата с Беларус може да продължи месеци

Полският министър на отбраната Матеуш Блашчак предупреди, че кризата на белоруската граница може да продължи месеци, като каза, че мигранти отново са атакували границата през нощта.

Полският военен министър каза, че опитите за пресичане на границата са продължили и през отминалата нощ, след като вчера ситуацията ескалира.

Мигрантите от беларуска страна замеряха с камъни и раниха полски граничари, а те отговориха със сълзотворен газ и водни оръдия. 12 души са пострадали, сред които 9-ма полицаи.

Блашчак отбеляза в интервю за полското радио, че вниманието се фокусира върху случилото се в Кужница, но по-малки групи мигранти са се опитали да пробият полската граница в други участъци.

Расте агресията на мигрантите, подкрепяни от режима на Лукашенко, който съществува благодарение на Кремъл. Трябва да се подготвим за факта, че кризата на полско-беларуската граница няма да бъде разрешена бързо, ще продължи месеци, надявам се, не години“, каза Блашчак.

И допълни, че Полша е в контакт с ЕС и НАТО, и че се води съвместно разследване на събитията по границата.

Надявам се, скоро да разполагаме с резултати“, допълни Блашчак.

Преди това Полша и Беларус си отправиха взаимни обвинения за ескалиралото напрежение по границата.

Главният комендант на полската полиция Ярослав Шимичик смята, че офицери от беларуските служби са участвали активно в планирането и в самата атака на мигрантите, тъй като нападателите изглежда имат опит в различни сблъсъци, а сред най-агресивните хора са били офицери от беларуските служби. Той съобщи още, че полската прокуратура е започнала разследване.

В Минск говорителят на външното министерство Анатолий Глаз обвини Полша за провокацията на границата и също обяви разследване, както и че Беларус ще приспособи логистичен център в близост до границата за подслон за бежанците.

Междувременно ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предложи създаването на сили за бързо разполагане на Общността, които да наброяват до 5 хиляди души.

Според Борел светът е изправен пред конфликти, заплахи за сигурността и използване на хибридни тактики, каквито се наблюдават на границата с Беларус.

Това, което се случва на границата с Беларус, ясно показва, че сме изправени пред различен вид заплахи, където всичко е превърнато в оръжие – мигранти, човешки същества, превърнати в оръжие и изпратени на границата като нов инструмент за дестабилизиране“, каза върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

За да се намали напрежението, трябва да има някаква дипломатическа проява от страна на полското правителство и на ЕС„, каза пред БНР журналистът Боян Станиславски, който живее във Варшава.

Според него ситуацията на границата между Полша и Беларус е превърната в криза от действията на полските власти:

Да изпратиш контингент от 15 000 въоръжени граничари, войници и полицаи срещу група от 4-5 хиляди души, които не са въоръжени и нямат агресивни намерения спрямо Полша, а дори заявяват, че нямат намерение да остават в Полша, а само да преминат през нея, за да стигнат до Западна Европа„.

Журналистът посочи, че с една част от изхарчените за това пари полското правителство е можело да осигури хуманитарна помощ за мигрантите:

Тогава вече да се влезе разговори с европейските лидери за някакво разпределение и настаняване на тези хора„.

Интервю на Георги Марков с Боян Станиславски можете да чуете от звуковия файл.

Снимка: Leonid Scheglov/EPA

Вашият коментар