Полицията и прокуратурата разбиха схема за трафик на нелегални имигранти в Бургас (Снимки)

Полицията и прокуратурата в Бургас разбиха схема за трафик на нелегални имигранти, за пръв път разследването стигна до организатора на механизма и детайли по неговото действие. Акцията, проведена в сътрудничество с ДАНС е разработвана около месец, обясни шефът на областна дирекция на МВР Калоян Калоянов пред Дарик.

Организаторът на най-високо ниво държи контакт със свои „колеги“ от Турция. След като групата мигранти влезе в България, водачът им праща GPS координати на въпросния „връх на механизма“ и се връща обратно. Оттук тези координати отиват при „организатор средно ниво“, който изпраща по тях шофьори, в зависимост от броя на нелегалните.

Обикновено „колоната“ пътува с кола отпред (за даване на сигнали, ако по пътя има полицейски постове или други препятствия) и подобна отзад. По време на пътя двата автомобила разменят своите места, за да не будят подозрение. „Конвоиращите“ разполагат и със съгледвачи в местните села, които ги информират за наличие на полицейски и гранични групи.

След като пристигнат на уговореното място, средният организатор прави снимки на нелегалните, пуска GPS координати на „главната“, тя ги изпраща в Турция и след това получава парите за „услугата“. Обикновено цената е около 500 евро на човек. На шофьорите се плаща в зависимост от дължината на маршрута, в случая им били обещани по 3 000 лева.

Разкриването на схемата е било трудно, тъй като трафикантите работят почти само с турски СИМ-карти, имащи стабилно покритие и в нашата страна. Арестувани са шофьорите – двама младежи от Бургас на 23 години, координаторът на средно ниво – 26-годишен, осъждан 15 пъти (най-вече за кражби) и 58-годишната „глава“ на схемата, задържана в Хасковско.

Тя е стара познайница на полицията, разказа административният ръководител на Районна прокуратура Иван Кирков. През 2003 година е чула условна присъда за трафик на мигранти, осъществен през 1999 година. През 2011 е изтърпяла ефективно наказание за същото, а през 2020 е получила отново условна от съда в Елин Пелин.

В обитавания от нея дом са открити множество турски, гръцки, словенски и български СИМ-карти, два пистолета, банкноти в евро и левове, снимки и клипове на нелегални мигранти. След като наблюдаващият прокурор разгледа събраните до момента материали по делото, ще прецени дали то да бъде препратено на специализирания съд.

Чуйте новината в звуковия файл

Вашият коментар