Пожари в Калифорния засеганаха магистрала и наложиха евакуация

Снимка: Popsci.com

Пожар, който се разпространява бързо на юг от езерото Тахо в Калифорния в западната част на САЩ, прекъсна трафика по магистралата, поради което бяха издадени заповеди за евакуация на населението и днешното състезание с велосипеди през Сиера Невада беше отложено.

Пожарът, наречен „Тамарак“, причинен от мълния на 4 юли, се е разпрострял на 82 квадратни километра и все още се разпространява към националния парк Хумболт-Тоиджабе. Огънят застрашава и град Маркълвил близо до границата между Калифорния и Невада, а най-малко три сгради са унищожени по пътя му, съобщиха местните власти.

Известие, публикувано на местен уебсайт, гласи, че няколко общности в района вече са евакуирани и че на шофьорите е наредено да не се движат в района.

Големи пожари в южната част на Орегон също продължават да се разпалват поради сух въздух и силен вятър, съобщиха метеоролозите.

Огънят е унищожил 67 домове и 117 други обекта в един район в петък, а властите все още нямат окончателни данни за щетите и загубите в съседния район, където огънят се разпространява с до шест километра всеки ден.

Около 2000 души са евакуирани и около 5000 сгради са застрашени, включително частни домове и други по-малки сгради в селски район на север от границата с Калифорния, потвърди представителят на пожарната служба Холи Крейк

Вашият коментар