Подписка за нова градска галерия започна в Бургас

Подписка в подкрепа на изграждането на нова градска галерия започна в Бургас. Инициативата е на интелектуалци, архитекти и художници.

Проектът за нова градска галерия е от 2014 година. Той е на архитектите Кирил Кирилов и Митко Шекеров. За бъдещата сграда е отреден терен срещу Часовника в центъра на града, но оттогава досега не е намерено необходимото финансиране. Това стана ясно на среща при областния управител Мария Нейкова с архитектите и директора на художествената галерия Георги Динев. Професор Нейкова е бивш областен управител на Стара Загора, участвала е активно в създаването на тамошната художествена галерия, уточни Динев:

„В момента този проект за това пространство е актуален и удачен. Отговаря на всички възможни условия да бъде галерия. Щеше да е хубаво да бъде построен преди 20 години, но ние сме вече много притиснати от условията. Скоро отново ремонтираха покрива. Имаме много сериозни картини, колекция на Владимир Димитров-Майстора, както и на графики. Издадохме чудесен каталог с икони от фонда на галерията. Една голяма част от тях са наскоро реставрирани и да ги вкараме в хранилището долу в мазето, означава да ги убием още веднъж.“

Градската галерия се помещава в бившата еврейска Синагога, паметник на културата, реконструирана и пригодена за художествена галерия през 1966 г. От тогава до сега фондът й се е увеличил многократно и към днешна дата съдържа над 3 200 картини.

През 2014 година бе проведен конкурс за проект за модерен културен център, който да бъде изграден в терена на ъгъла на „Александровска“ и „Богориди“ срещу сградата на общината. На първо място бе класирана разработката на „Бюро за Урбанизъм, Дизайн и Архитектура – Кирилов и Шекеров“. Тя предвижда изложбени зали на три нива, подземна зала за сбирката от икони, хранилище и административен етаж. Иновативно за времето си решение е вертикално озеленяване, което скрива част от сградата.

Журито от художници, архитекти и представители на общината определи проекта като прагматичен с атрактивно съчетание на архитектурно наследство и съвременност. Най-важното обаче са добрите условия за съхраняване на безценните картини от фонда на галерията и възможност за привличане на повече туристи. Прогнозната цена за изграждане на нова арт галерия тогава е 1 710 720 лв. с ДДС.

Теренът, който е язва, подобна на тази на площад „Тройката“, е заграден с рекламни пана. Проектът е на пауза, поясниха от Община Бургас и допълниха-раздвижване около него няма, бюджетът за тази година е изчерпан, а никой още не знае какъв ще е за следващата с оглед на неяснотите и около републиканския бюджет.

Тази година се навършват 75 години от създаването на художествената галерия в Бургас и 55 години от нейното преместване в сградата на бившата еврейска Синагога.

Повече чуйте в звуковия файл.

Вашият коментар