Повече валежи в края на ноември, сняг не се предвижда

Повече валежи в края на ноември, сняг не се предвижда

Третата десетдневка на ноември изглежда, че ще бъде по-различна от първите двайсет дни на месеца. Докато до момента ноември върви по-топъл и доста сух, то има голяма вероятност в последните десет дни да видим доста по-динамично време, включително с валежи от дъжд.

Синоптимната комисия заседава в пълен състав, преглежда метеорологичните модели и стига до основния извод – вероятно сняг ще видим в началото на декември.

Това е новината от заседанието, но не се хващайте за думите на комисията, тъй като нещата са доста динамични и могат бързо да се променят.
И така, какво ни чака в последните десет дни на ноември и в първите дни на декември? Кога ще видим сняг в равнинните части на страната? Това е въпросът на въпросите.

До понеделник, 22 ноември, времето няма да претърпи съществени пормени, даже още малко ще се затопли и в неделя – денят на балотажа ще бъде добро за края на ноември с температури до 13 ,14 градуса в равнините, сухо, и предимно слънчево.

Промяната ще настъпи в понеделник и вече във вторник и сряда ще видим превалявания от дъжд, в планините над 1300 – 1500 метра от сняг, тъй като от запад ще се приближи център на ниско налягане, който ще влоши времето над страната и ще видим превалявания от дъжд на много места.

Това динаминчно време ще се запази почти през цялата следваща седмица, тъй като Средиземно море ще произвежда достатъчно циклони, а те в отделните дни ще оказват влияние на времето над страната.

След вторник и сряда, след кратко прекъсване, от петък отново ще видим превалявания от дъжд, на места дори и по-обилни, заради влиянието на поредния средиземноморски циклон. Тогово очакваме и слабо затоплане главно на изток заради пренос на по-топли въздушни маси от югозапад, тъй като центровете на циклоните ще са западно от България.

Много е възможно да види към края на месеца около 28 -30 ноември температури, главно на изток и северно от планити, до 15 – 19 грауса. Това е типична обстановка, когато имаме по-серизоно затопляне. Обикновено след таково време през зимата настъпва и застудяване.

И в този случай прогнозите показват точно това – след затоплането в последните дни на ноември, вероятно от втори декември ще видим застудяване и валежи, този път много възможно от сняг, при това в равнините на страната.

Според Синпотчините модели към днешна дата, средиземноморски циклон с център южно от страната ще влоши времето в началото на декември и в комбинация с по-високото атмосферно налягане на север ще създаде обстановка за повече валежи, като със застудяването е възможно да доведе до типична зимна обстановка.

Дъждът постепено да премине в сняг по високите западни полета и в Северна България и да започне образуването на снежна покривка, съпътсвано от типичните зимни затруднения през старопланинските проходи и в планините.

Синоптичната комисия прави уточнението, че това е възможно развитие, но не е сигурно. Повече от седмица напред, прогнозите ставата доста чувствителни и несигурни и са възможни всякакви изненади.

Но опирайки се на това, което те показват в момента има вероятност да видим сняг още в първите дни на декември. Но той няма да се задържи, дори и да навали, защото след това отново ще се затопли и застудяването няма да е трайно.

Какво ще се случи след 4 – 5 декември е в областта на спекулациите, така че няма дори да се мъчим да прогнозираме.

При тези високи сметки на енергията, колкото по-дълго време е сравнително топло, толкова по-добре. Защото днес, например, цената на свободния пазар на електроенергия е отново над 400 лева за мегаватчас, което е убийстевно за бизнеса.

И надежда на хоризонта не се вижда. Тези високи цени на електроенергията и на природния газ, макар още да не се отразяват на цените на регулирания пазар, рано или късно ще му повлияят, а това означава нови и нови семейни разходи.

Ето защо бързото съставяне на редовно правителство е важно, за да има изпълнителна власт, която да се захване с тези въпроси. България произвежда ток в излишък и не е нормално цените да са толкова високи – има проблеми с регурациите и нормативната уредба, които трябва бързо да се отстранят от новия парламент, който да излезе с ясна визи и антикризисна програма.

Иначе бизнеса трудно ще оцелее и все повече хора ще остават без работа.

Зимата досега е благосклонна към нас, няма сериозни студове, няма сняг, нещата изглежат добре, но всичко това може да се промени за 48 часа и да навлезем в студен и снеговит период, което ще изпитание за всички.

Източник: Дарик

Вашият коментар