Пилотът Марио Бакалов за кулинарните си (и не само) приключения по света

През 2016 година Марио Бакалов предизвика всенароден възторг, приземявайки в София най-големия самолет в света Airbus A-380. Пилотът е роден в Германия, но е израснал у нас и има неразривна връзка с България. Още повече, че неотдавна се ожени за българка. Другите деца мечтаят да бъдат боклукчии и пожарникари, Марио от шестгодишен иска да бъде само едно – летец.

„Тогава за първи път летях със самолет. По онова време вратите на пилотските кабини оставаха отворени и аз бях като омагьосан от таблото с копчетата и униформите. Казах си „Това е за мен“ и от тогава съм заразен неспасяемо с вируса на авиацията“, ми каза Бакалов, който се оказа и неспасяем пътешественик. Запитах го прибавя ли тръпка към откриването на непознати страни към тръпката от летенето. Отговорът бе „Категорично „Да“!“.

Пилотът Бакалов признава, че само един от сто кандидати стига до управлението на самолет. Изисква се не само добра физическа подготовка, а и знания по математика, физика и медицина. Но също така и нестихващо любопитство към света, както и към опитването на нови ястия и усещания. Затова разговорът ни придоби вид на околосветско пътешествие с кулинарен привкус. И не само… Мотивационният лектор знае как да задържи вниманието.

Той обясни защо повечето му колеги си носят храна при дългите полети: ястията във въздуха губят вкуса си и затова им слагат повече сол, подправки и мазнини. Да ги хапнеш веднъж не е драма, но ако е всеки ден… Въпреки това на него самолетната храна продължава да му се услажда.

Пилотът има проста наглед рецепта за щастие: „От високо някои проблеми и битовизми, в които се вторачваме, изглеждат далеч не толкова съществени. На мен лично времето прекарано горе ми действа много добре, защото ми разрешава да преосмисля някои неща от дистанция, прави ме по-креативен, спокоен и в крайна сметка по-щастлив.“

Вдъхновяващ събеседник на БНР е Марио Бакалов, който добавя: „Предимството да пътуваш по света и да се запознаваш с всякакви хора и култури е, че се отваряш към непознатото, вдигаш поглед нависоко, не се фиксираш в грешките, получаваш свободата да мечтаеш и възможността отсяваш важното от неважното.“

Повече – в звуковия файл.

Вашият коментар