Пенсиите най-вероятно ще се вдигнат по Коледа, а не от 1 октомври

Пенсиите да се увеличат от 25 декември, а не от 1 октомври, като до тогава всички пенсионери да получават месечна добавка от 120 лв. Това предложение бе обявено от председателя на Комисията по бюджет и финанси в парламента Любомир Каримански от „Има такъв народ“ след консултации с парламентарните групи и Министерството на финансите, съобщава Дарик.

Снощи парламентът прие 12.5% средно увеличение на пенсиите от 1 октомври и добавка от 120 лева на месец до края на годината. Служебният министър на финансите Асен Василев обаче възрази срещу това, като обяви, че то може да взриви бюджета и депутатите трябва да решат откъде да дойдат парите.

Ако текстът бъде гласуван в този вариант, от Коледа минималната пенсия ще се вдигне от 300 на 370 лева, а максималната от 1440 на 1500 лева. Средното увеличение на останалите пенсии също ще се отложи за тогава. От 1 октомври обаче ще се повиши обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 380 на 650 лева, както беше гласувано вчера.

Депутатите обаче не можаха да разберат така предложените цифри и срокове и от „Демократична България” поискаха 15-митнутна почивка, която всъщност продължи близо час. Причината за това беше, че Любомир Каримански свика кратко извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси, на което да запознае членовете й с предложените промени. След него той обяви, че Комисията се нуждае от още време, за да обсъди текстовете.

Затова депутатът от ДПС Йордан Цонев направи процедурно предложение, което бе подкрепено от депутатите, пленарното заседание да бъде прекратено, за да се проведе заседание на Комисията по бюджет и финанси и гласуването да остане за утре.

Малко по-късно на повторно заседание ресорната парламентарна комисия подкрепи предложените от Любомир Каримански текстове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *