Още поне седмица хубаво есенно време

Още поне седмица хубаво есенно време


Макар октомври тази година да е един от най-студените октомврийски месеци в последните поне 10 години – среднодневната температура в София падна под 9 градуса, има и добри новини.

До края на месеца и в първите дни на ноември времето няма да претърпи съществена промяна и ни чакат дни със слънце и приятни следобедни температури.

Синоптичната комисия заседава в пълен състав, преглежда метеорологичните модели и се радва на перспективата за сухо и приятно есенно време.

Атмосферната циркулация над Европа е такава, че югоизточната част от континента остава под влияние на мощен антициклон, което води и до типичата спокойна есен по нашите ширини.
В следващите 7 дни ни чака още от същото – сутрин по-студено време, на места с температури и под нулата – в София тази сутрин бе минус 1 градус, а на места и с мъгли, особено около речните басейни и в котловинните полета при стихване на вятъра.

Около обед и в следобедните часове с повече слънце и повишаващи се температури до около 13 -15 градуса в низините на страната.

В следващите няколко дни дневните температури слабо ще се повишават и в началото на ноември ще измерим вероятно температури и до 17-19 градуса.

Този по-спокоен период ще продължи поне до вторник – сряда, следващата седмица /втори, трети ноември/, и чак след това, след пети ноември, синоптичните модели показват възможност за промяна на времето и период, в който можем да видим валежи от дъжд, нахлуване на по-студени въздушни маси от северозапад, активизиране на средиземноморските циклони и дори около 11 ноември сняг в някои райони на Западна България и предпланините.

Разбира се, това е много обща тенденция, която вероятно ще претърпи промяна, но за близките седем дни нещата изглеждат ясни – сухо, предимно слънчево, есенно време.

Все още не знаем какво да очакваме около 14 ноември, денят на изборите, но това ще стане ясно в края на тази седмица, тогава ще обсъдим времето по изборите. Но навлизайки в ноември, навлизаме в месец, когато вероятността за валежи от сняг и дори образуване на снежна покривка в равнинните части на страната става по-голяма. Особено за периода след 15 – 20 ноември.

Атлантическите циклони продължават да следват траекторията от последните две седмици – на североизток през Скандинавския полуостров към Северна Русия и така централните и южни части на континента остават под влиянието на високо атмосферно налягане.

Това ще се промени в края на тази седмица и Западна Европа ще посрещне по-лошо време с валежи от дъжд и вятър, а това ще даде отражения и върху Западните Балкани, защото нахлуването на влажни океански маси в района на Алпите ще провокира образуването на средиземноморски циклони. Но дотогава има време и засега у нас всичко е спокойно.

Цените на петрола гравитират около 85 долара за барел, няма индикация за поскъпване, нито за поевтиняване, но ще изчакаме евентуално решение в началото на ноември на страните износителки на петрол, дали няма да се споразумеят да повишат производството. Ако това не се случи обаче, анализаторите смятат, че цените на петрола могат да се повишат до около 90 долара за барел.

Ваксинирайте се, ако не сте го направили вече и не сте преболедували ковид, защото това е начинът да сте защитени от тежко прекарване на заболяването.

Синоптичната комися обаче се обедини около идеята, че трябва изследването за наличие на клетъчен имунитет да е достатъчно условие за издване на зелен сертификат. Поне.

Бъдете здрави, честит имен ден на именниците, защото Димитровден по народните вярвания е и началото на зимата. Е, поне още една седмица тя ще е далеч от нас, но с идването на ноември трябва да се готвим и за зимни изненади.

Източник: Дарик

Вашият коментар