Още за казуса с Яйлата


източник: bnr.bg

Листът с нарушения в Министерството на културата, оказва се, е огромен, заяви преди седмица в ефира на БНР служебният министър Велислав Минеков.

Сред тях е и проектът за съхраняване на културно-историческото наследство на Националния археологически резерват „Яйлата“ в община Каварна. Той е изпълнен през 2014 година, парите за него са осигурени от Оперативната програма „Регионално развитие“. Отпуснатата сума, според документите, възлиза на 2 131 219 лева, а изплатените средства са 1 660 400 лева. Три са били основните задачи по проекта – изграждането на каменни пирамиди, които да бележат границите на Яйлата, укрепването на каменната църква, както и реставрацията на крепостната стена.

Резерватът „Яйлата“ е едно от най-красивите места по северното Черноморие, място, което привлича с неподправената хубост на природата, както и с наситеността от исторически факти и археологически находки, които принасят допълнителен чар на местността. Яйлата е стъпила на 300 декара приморска тераса, отделена от морето с 60-метрови скали. Внушително, впечатляващо, диво кътче, което е предпочитано място за разходка на хиляди туристи всяка година. И може би точно затова към качествата на резервата е решено да се добави и още едно – то да се превърне в модерна европейска атракция. Така е записано и в проекта „Яйлата – Античната врата на Добруджа“, завършен през 2014-та година, когато кмет на община Каварна е Цонко Цонев.
Първите редовни археологически разкопки на Яйлата са проведени през 1980г. Тогава са проучени пещерните жилища, некрополите, ранновизантийската крепост. В тях участие взема и художникът Владо Руменов, един от най-изявените противници на проекта за възстановяване на културно-историческото наследство на Яйлата, още по време на неговото изпълнение.

„Това което се намери, се консервира във вида, в който се намери, за да не се руши повече. Евентуално, ако има паднали камъни, те се слагат върху зида, с което се приключва“, посочи в „Хоризонт до обед“ Руменов.

Срещу противниците и в защита на проекта на Яйлата застана тогавашният кмет на Каварна Цонко Цонев, който определи в интервю за БНР думите на проф. Минеков като лъжи.

„Да, много ни харесва, много са величествени моите впечатления от крепостите как са изградени, колко са широки и високи, на самия морски брят и е като спуснати от горе се чувстваме, не съм получила допълнителна информация тук, но ние сме си събрали като туристи преди това нужната информация. Прави ми впечатлеине, че е достроявано, но е хубаво, че хората се грижат, за да остане. Не съм харесвал никога дострояване, защото не може да се напасне както е било в миналото, не изглежда добре, трябвало е да бъде консервирано във вида, в който е намерено“, казаха пред БНР туристи, посетили резервата „Яйлата“.

И след като служебният министър на културата проф. Велислав Минеков категорично заяви, че ще даде проекта „Яйлата – античната врата на Добруджа“ на Европейската прокуратура, той допълни и че се надява да има последствия. Не толкова оптимистично се чувства по въпроса обаче Владо Руменов:

„Нито някой ще бъде наказан, нито някой ще върне пари, нито тези камъни ще бъдат съборени. Само ще се вдигне медиен шум, което не е лошо“, смята Руменов.

Независимо от споровете относно целесъобразността на изразходените пари, тяхната конкретна сума, за бутафория или за опазване на историческото наследство говорим, факт е, че на Яйлата никой не дава информация на туристите относно обектите, които могат да се видят там, част от нарисувания маршрут е недостъпен, а стъклените парапети, изградени вероятно само за сигурност на хората, но не и с претенциите за античност, са изпочупени. Остава ни да се любуваме на наистина величествената природа, която поне до този момент не е засегната от човешката дейност.

Вашият коментар