Още жеги в следващите дни

Горещините продължават, не се очаква съществена промяна на времето до около 20 август. Това стана ясно по време на петъчното заседание на Синоптичната комисия в ефира на „Дарик“. След днешните, петъчни, по-ниски температури и превалявания, в следващите дни отново ще се завърне предимно сухото и горещо време.

В идния вторник, 10 август, на изолирани места може да превали, но не се очакват съществени валежи. Температурите през цялата друга седмица ще бъдат високи – до 36-38 градуса. Горещият период ще продължи поне до 20 август, като валежи са малко вероятни.

Продължава да се пренася топъл въздух над Балканите от района на Северна Африка и заради това ще е горещо. Хладно ще се задържи времето над Западна Европа.

Опасността от пожари остава висока, затова не палете огън на открито и не изхвърляйте фасове извън определените за това места. Не трябва да се изхвърлят и стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци.

Рискът от пожари е още по-висок и заради обявения жълт код за силен вятър, който е в сила за цялата страна в петък. В събота е издадено предупреждение за силен вятър и вълнение по цялото ни черноморие.

Бъдете особено внимателни в горещините – носете светли дрехи, пийте повече вода и избягвайте разходки във времето между 11 и 17 часа.

Вашият коментар